Segíthetek?  info@jozsapet.hu

Kedvenceink

Állatútlevél, külföldi út kedvencünkkkel

Állatútlevél, külföldi út kedvencünkkkel

 Mielőtt külföldre, akár valamely Eu-tagállamba utazna kisállatával, mindenképpen szüksége lesz egy érvényes állatútlevélre.

 

Mielőtt külföldre, akár valamely Eu-tagállamba utazna kisállatával, mindenképpen szüksége lesz egy érvényes állatútlevélre.

 

        Az állatútlevéllel kutyák , macskák és vadászgörények utazhatnak, az útlevelet az arra jogosult állatorvos állítja ki. Kisállat útlevelet bármilyen életkorú állat kaphat, illetve az kiadható számára, azonban az útlevél megléte önmagában nem jogosítja fel az állat tulajdonosát az állat jogszerű utaztatására. Az útlevél csak érvényes veszettség elleni oltás meglétével érvényes, és csak így használható utazáshoz! Az állat életében kapott legelső veszettség elleni oltás az EU szabályozás szerint csak a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé.

 

        Az útlevél csak akkor érvényes, ha érvényes veszettség oltás szerepel benne!

        Az állatútlevelet az arra jogosult állatorvosoknál lehet igényelni, az állatútlevél sorszámozott szigorú számadású okirat, melyet a jogosult állatorvosok a Magyar Állatorvosi Kamarától szereznek be.

        Az állattartó az útlevelet igénylésekor azonnal meg is kaphatja, amennyiben megfelel a feltételeknek az állat.

Ezek a feltételek a következők:

  • az állat egyedi azonosíthatósága ► microchip beültetés
  • érvényes veszettség oltás
  • amennyiben az állattartó olyan EU-tagállamba szeretne utazni, amelyek különleges követelményeket támasztanak, az útlevél csak azután állítható ki, amikor a szükséges vizsgálati eredmények rendelkezésre állnak (az országonkénti sajátosságokról lejjebb talál bővebb leírást)

 

         Az utazást legkorábban az első veszettség elleni oltás dátumától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni, mivel az Uniós irányelvek szerint a veszettség elleni védőoltást a beadásától számított 21 nap elteltével lehet érvényesnek tekinteni. Azonban az évente kötelezően beadandó oltást igazoltatnia kell állatorvosával. Ha a kutya, macska, vadászgörény kisállat útlevéllel rendelkezik, azt minden esetben vigyék magukkal, ha az állat ismételt védőoltást kap (különösen a veszettség ellen oltáskor), mert ezeknek a vakcinázásoknak az útlevélbe történő bejegyzése fontos! Az útlevél érvényességét a benne igazolt veszettség elleni oltás érvényessége adja meg, és ha ez a bejegyzés elmarad, az útlevél elveszti felhasználhatóságát. Kellemetlen lehet, ha valahol Európai nagyvárosaiban derül ki, hogy az útlevél már réges-régen lejárt.

         3 hónapos életkor alatt egyes EU tagállamok bizonyos feltételek teljesülése esetében veszettség oltás nélkül is megengedik az állat beutaztatását, de ez az engedmény nem jelent általános mentességet! (Több tagország  -pl. Olaszország, Spanyolország-  egyáltalán nem engedi meg a 3 hónapos kor alatti kutyák bevitelét veszettség elleni oltás nélkül, mások csak nem kereskedelmi cél esetén adják meg ezt a lehetőséget.)

 

Országonkénti sajátosságok, szabályok


         Kutya, macska és vadászgörény utazásakor Magyarországról a megjelölt országba, és onnan vissza, történő utazásokhoz. A szabályok változhatnak, ezért  mindig tájékozódjanak utazás előtt az illető ország szabályairól. Bővebben: www.petpassport.hu

 

kisállat útlevél

 

  

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE