A karácsonyi szezonban lévő megnövekedett csomagszámra tekintettel, ADJA LE RENDELÉSÉT DECEMBER 15-ig, ha szeretné, nagy valószínűséggel KARÁCSONY ELŐTT megkapni a csomagot! Köszönjük!

KELLEMES ÜNNEPEKET!

Segíthetek? +36703294346

Kedvenceink
2016.02.11 20:42

Gyomorcsavarodás, egy nagyon veszélyes "baleset"

Gyomorcsavarodás, egy nagyon veszélyes "baleset"

 

Gyomorcsavarodás kutyáknál

Gyorsan kialakuló életveszélyes, és gyakran halálhoz vezető betegség, ezért fontos, hogy a gazdik jól tájékozottak legyenek a betegséggel kapcsolatosan. 

Sajnos nem mindegy, hogy mit csinál a kutyánk evés után, ha kíváncsi rá, hogy főleg a nagytestű kutyáknál miért kell nyugalmat biztosítani etetés után, érdemes elolvasnia a következő tanácsokat...

 

Sajnos nem mindegy, hogy mit csinál a kutyánk evés után, ha kíváncsi rá, hogy főleg a nagytestű kutyáknál miért kell nyugalmat biztosítani etetés után, érdemes elolvasnia a következő tanácsokat:

Gyomorcsavarodás kutyáknál

Gyorsan kialakuló életveszélyes, és gyakran halálhoz vezető betegség, ezért fontos, hogy a gazdik jól tájékozottak legyenek a betegséggel kapcsolatosan. 

Okai: a kutyák ragadozó múltjában és anatómiai felépítésükben keresendők. A ragadozók hirtelen nagy mennyiségű táplálékot képesek felvenni, a gyomruk rendkívül tágulékony, viszont csak két pontos, függőágyszerű a gyomorfelfüggesztés, emiatt könnyen el tud mozdulni. 

Jellemzően nagy testű, főleg keskeny és mély mellkasú kutyákban, dogokban, dobermannban, német juhászban és szetterekben állapítható meg, de más fajtákban is előfordulhat, néha a kisebb testű ebeknél is

.kutya gyomorcsavarodás

A baj kialakulását több tényező befolyásolja:

 • - nagy mennyiségű száraz táp / a sok gabonafélét, könnyen erjedő szénhidrátot tartalmazó eleség gyors felvétele
 • - a gyomor összehúzódó képességének a csökkenése
 • - az állat etetés utáni intenzív mozgatása
 • - a hempergés
 • - elhízás

kutya túletetés

 

Tünetek

Ez az a betegség, ahol percek is számíthatnak:

 • - közvetlenül az etetés után jelentkező nyugtalanság
 • - hányinger, nyálzás
 • - egyre súlyosbodó felfúvódás
 • - a has térfogata extrém módon megnő
 • - dobszerűen feszes lesz a has
 • - egyre nehezedik az állat légzése
 • - általában szétterpesztett lábbal és lehajtott fejjel zihálnak

A kitágult gyomorban rengeteg gáz képződik és az állat gyomra megcsavarodik a nyelőcsői beszájadzás és a gyomor kijárata tengelyében. Ez lehet 180 fokos vagy akár nagyobb csavarodás is.

Ekkor a gyomrot ellátó erek is összenyomódnak és a helyi vérellátási rendellenesség mellett folyadék lép a gyomorba, így fennáll a gyomorfal elhalásának veszélye az állat sokkos állapotán túl.

Rengeteg toxikus termék kerülhet az állat vérkeringésébe csökkentve túlélési esélyeit. A kórképet súlyosbítja, hogy a felfúvódott gyomor nyomja az állat rekeszizmát és így nehezíti a légzést. Számos esetben lépcsavarodás kapcsolódik a bántalomhoz, valamint szív ingerképzési és ingerületvezetési zavarok.

 

Legfontosabb az állat minél gyorsabb műtéti ellátása, amely a termelődött gyomorgáz leengedéséből, sokktalanításból, folyadékpótlásból, majd az állat emelt szintű biztonsági narkózisban történő altatása során a gyomor visszafordításából, gyomorszondázásból, szükség esetén gyomormetszésből áll. A gyomor hasfalhoz való rögzítésével megakadályozzák a gyomorcsavarodás újbóli kialakulását.

 

Legfontosabb teendője a gazdiknak a megelőzés:

 • - a nagytestű kutya napi ételadagját 2-3 részletben kapja, és ne tartsunk koplalónapot!
 • - etetés után közvetlenül ne sétáltassuk a kutyát és ne engedjük ugrálni, játszani, hempergőzni. Pihenjen!

 

 

 


 

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE