A karácsonyi szezonban lévő megnövekedett csomagszámra tekintettel, ADJA LE RENDELÉSÉT DECEMBER 15-ig, ha szeretné, nagy valószínűséggel KARÁCSONY ELŐTT megkapni a csomagot! Köszönjük!

KELLEMES ÜNNEPEKET!

Segíthetek? +36703294346

Kedvenceink
2016.10.11 14:50

A kutya, macska és a kullancs

A kutya, macska és a kullancs

Vannak olyan kullancsok, melyek valóban fákról, bokrokról „hullanak a nyakunkba”, azonban sok olyan kullancsfaj létezik, amelyik fűszálak között megbújva leselkedik az áldozatára. Tehát nem kell feltétlenül erdei sétát tennünk ahhoz, hogy kullanccsal találkozzunk, elegendő lehet egy város közepén található kis füves terület is hozzá.

A kullancs

 

  Magyarországon közel 40 kullancsfaj fordul elő. Ezen fajok elterjedési területe különböző.  Vannak olyan kullancsok, melyek valóban fákról, bokrokról „hullanak a nyakunkba”, azonban sok olyan kullancsfaj létezik, amelyik fűszálak között megbújva leselkedik az áldozatára. Tehát nem kell feltétlenül erdei sétát tennünk ahhoz, hogy kullanccsal találkozzunk, elegendő lehet egy város közepén található kis füves terület is hozzá.

Kullancs ellenes készítmények ITT

  A kifejlett kullancsok 2-6 mm hosszúak, de vérszívás után a nőstények borsónyi, babnyi nagyságot is elérhetnek, aki már talált a kutyában, macskában kullancsot, tudja, hogy az eredeti méretéhez képest milyen óriásira duzzadhat, ha megszívja magát vérrel .

kullancs a kutyában

A hímek és a nőstények is egyaránt szívnak vért.  A kullancsok fűszálakon és bokrokon várakoznak az arra járó állatokra, amik testükkel lesodorják őket, majd megtapadnak a szőrszálaik közt.  Lábaikkal megkapaszkodnak és szívószájszervüket a bőrbe mélyesztve rögzítik magukat.  Egy kullancs vérszívása 4-10 napig is eltarthat. Ezt követően a megtermékenyített nőstény kullancs a talajra hullik, lerakja akár több ezer petéjét, és elpusztul. Önmagában a vérszívás általában nem okoz gondot a kutyánknak, macskáknak, hacsak nem nagy a fertőzöttség, és élősködik rajta azonos időpontban nagyon sok kullancs, az igazi probléma a kullancsok által terjesztett betegségekkel van.

 

Foresto bolha, kullancs elleni nyakörv 8kg feletti kutya számára 70cm

Foresto bolha, kullancs elleni nyakörv 8kg feletti kutya számára 70cm hosszúságú, állítható, vízálló, tartós védelmet biztosító nyakörv.

A bolha-kullancs elleni hatása 8 hónapig kitart. 

Helyezze a kosarába a Foresto mellé, az 500Ft-os kedvezményre jogosító kupont is, melyet következő vásárlása alkalmával 8000Ft feletti megrendelés esetén érvényesíthet. A kuponkódot a megrendelés teljesítése során e-mail-ben küldjük el.

 

 

A kullancsok kórokozókat  terjeszthetnek nyálukkal, és béltartalmukkal a néhány napos vérszívás után.  A befurakodott kullancsot ezért tanácsos minél gyorsabban eltávolítani, ahogy észrevettük.  A legalkalmasabb eszköz ehhez a kullancskiszedő csipesz, vagy kullancskiszedő kanál , amellyel kihúzzuk a kullancsot. A tapasztalat azt mutatja, hogy fontos az eltávolítás sebessége. Inkább maradjon bent a bőr alatt a kullancs feje a gyors kihúzás miatt, minthogy a kutya fertőződjék. A beszakadt kullancsfejet a szervezet általában egy kisebb duzzanat kialakulása után önmagától eltávolítja, „kilöki a kullancs fejét”.

kullancs a kutyában

 Nem jó, ha az ujjunkkal próbáljuk a kullancsot kiszedni a kutyából, macskából.  Akaratlanul is megnyomjuk a hasát, így a beleit is, amelyek tartalma a sebbe ömlik, így bekövetkezhet a fertőzés. Illetve az elterjedt  "népi" módszerek (a kullancs bekenése olajjal, ecettel zsírral vagy a még bőrben lévő kullancs „megpörkölése” öngyújtóval … stb.) sem megfelelőek, a rovar légzőnyílásainak eltömésével csak azt érjük el, hogy a fulladozó kullancs fertőző anyagait még hatékonyabban bejuttatja, visszaöklendezi a kutyába, macskába.

 

Kullancs ellenes készítmények ITT

 

Hazánkban a kullancsok aktivitásában bizonyos szezonalitás figyelhető meg. Legaktívabbak az áprilistól június végéig tartó időszakban, amit egy nyári nyugalmi időszak követ. Augusztus második felétől októberig ismét fokozódik az aktivitásuk. Az enyhe telek jellemzője, hogy még olyankor sem pusztulnak el, áttelelnek, vagy akár még vérszívás szempontjából is aktívak maradnak, így tehát igazán kullancsmentes időszak hazánkban sajnos nincs, egész évben érdemes vigyázni a kutya, macska Gazdiknak..

 

Nem minden kullancs fertőzött, illetve adja tovább a kórokozókat, azonban mindegyikre, mint potenciális veszélyforrásra kell tekintenünk.

A kullancsok által terjesztett leggyakoribb betegség, mely a kutya egészségére  veszélyes a

Babesiosis 

 A babesiosis egyre gyakrabban előforduló súlyos vérszegénységgel járó megbetegedés kutyákban, amely gyors állatorvosi beavatkozás hiányában végzetes. A Gazdik egy  része nem ismeri a betegséget, nem tudja, mik azok a tünetek, melyek alapján a szakember időben beavatkozhat. Rengeteg tévhit él a kullancsokról és az általuk terjesztett betegségekről.

 A  babesia kórokozója  egysejtû,  a vörösvérsejtekben szaporodik. A betegség kórokozóját a kullancsok juttatják az kutya  vérébe. Ez a kórokozó a kutya megbetegedését okozza.

 A tünetek általában 10 nappal - 3 héttel a fertőződést követően jelentkeznek (de ez lehet ennél több és kevesebb is).  Leggyakoribb a heveny forma, ami nagyon jellegzetes tünetekkel jár: nagyfokú elesettség, láz (akár 42 ºC), a  vérfestékvizelés miatt eleinte sötétsárga, később sötétbarna vizeletet jelent. Ha ezeket a tüneteket jelezzük a kezelő  állatorvosnak,jelentős időt tudunk megtakarítani.

 Túl heveny lefolyás esetén fiatal kutyák vagy legyengült ellenállóképességű kutyák hirtelen elpusztulhatnak heveny légzési  elégtelenségben ill. a vérkeringés heveny összeomlásában. Krónikus esetben láz, bágyadtság és a májelégtelenség tünetei  jelentkeznek.

 

beteg kutya

Babesiosis gyanúja esetén nagyon fontos, hogy a kutya minél előbb állatorvosi ellátásban részesüljön!

A másik, közel nem ilyen gyakori betegség a Lyme-kór:

A Lyme-kórra az ember a legfogékonyabb, a háziállataink közül viszont a leggyakrabban a kutyák betegednek meg, de olykor más állatfajokban, így lovakban és macskákban is előfordul. A Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi nevű baktérium, elhúzódó, több szervrendszert érintő betegséget okoz.

 

A megbetegedések ellen a legjobb módszer a megelőzés.

Számtalan olyan készítmény ( spot-on, nyakörv és rágótabletta formájában) létezik, amely képes nagy biztonsággal védelmet adni a kutyának, macskának a kullancsok ellen, megakadályozva már magát a befúródást, vérszívást is akár. Az őszi és tavaszi csúcsidőszakban mindenképpen javasolt ezek használata, hogy elkerüljük a súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedéseket.

 Kullancs ellenes készítmények ITT


Toklász, egérárpa? Hogyan tud egy egyszerű gyomnövény nagy bajt okozni?

A száraz növényi rész a szúrós végével bárhová be tud fúródni a kutya bőrébe, illetve bármely testnyíláson keresztül bekerülhet az állatba, ami lehet a szem, száj, orr, fül, hüvely, pénisz,- majd a bejutás után az állat mozgásával együtt a toklász is vándorol egyre tovább egyre mélyebbre, ugyanis a rajta található szálkák megakadályozzák a mag kipottyanását, vagy visszafelé haladását.

Bármely testrészbe jutva súlyos gyulladást okoz, előrehaladott állapotban felfakadó, gennyedző, váladékozó seb jelzi jelenlétét

Mivel NE etessük kisállatainkat

Kedvenceink sokszor édes szemekkel kérnek valami finomságot, néhány étel esetében viszont kénytelenek vagyunk ellenállni, mert károsak lehetnek a cicákra és az ebekre. 

Jó, ha odafigyelünk, hogy mi kerül a gyomrukba, hisz az ő szervezetük teljesen másképp dolgozik, mint az embereké.

 

Gyomorcsavarodás, egy nagyon veszélyes "baleset"

 

Gyomorcsavarodás kutyáknál

Gyorsan kialakuló életveszélyes, és gyakran halálhoz vezető betegség, ezért fontos, hogy a gazdik jól tájékozottak legyenek a betegséggel kapcsolatosan. 

Sajnos nem mindegy, hogy mit csinál a kutyánk evés után, ha kíváncsi rá, hogy főleg a nagytestű kutyáknál miért kell nyugalmat biztosítani etetés után, érdemes elolvasnia a következő tanácsokat...