A karácsonyi szezonban lévő megnövekedett csomagszámra tekintettel, ADJA LE RENDELÉSÉT DECEMBER 15-ig, ha szeretné, nagy valószínűséggel KARÁCSONY ELŐTT megkapni a csomagot! Köszönjük!

KELLEMES ÜNNEPEKET!

Segíthetek? +36703294346

Kedvenceink
2022.08.05 19:01

Mennyit alszik egy macska?

Mennyit alszik egy macska?

A macskák olimpiai bajnokok, ha alvásról van szó! De vajon miért alakult ez így és szükségük van rá vagy csak unalomból teszik?

Az alvás hihetetlenül jó regeneráló erő, a macskák pedig híresek szundi képességükről. De mik a jelei annak, hogy  valóban jól alszanak?

Gyakran figyelmen kívül hagyjuk kedvencünk boldog és egészséges életének egyik legfontosabb feltételét: a sok szundikálást. Csakúgy, mint nálunk, az elegendő alvás elengedhetetlen a jó testi és lelki egészséghez.

Az alvás szinte minden szervre hatással van a szervezetben, az agytól, a szívtől és a tüdőtől kezdve az immunrendszeren, a betegségekkel szembeni ellenálláson és az anyagcserén át a hangulatig, a memóriáig és a tanulási folyamatokig.  

Mennyi az annyi?

A macskák olimpiai bajnokok, ha alvásról van szó! Egy felnőtt cica átlagosan 15-16 órát szundikál naponta. Ennek az időnek csak körülbelül 25 százalékát tölti mély alvásban; az idő többi részében szunyókál, még pihen, de elég éber ahhoz, hogy egy pillanat alatt felébredjen. A kölyök cicák és az idős macskák még hosszabb ideig alszanak, 24 órás perióduson belül akár 20 órát is. 

Ez a sok alvás a macska evolúciójának, fiziológiájának és táplálkozási szokásainak az öröksége: a zsákmány levadászása sok energiát használ fel, az étkezések közötti szunyókálás pedig energiát takarít meg, és segít a szervezetnek a feltöltődésben. 

 

A macskák általában hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak.

A szunyókáliási időszakok többfázisúak, ahelyett, hogy egy hosszú ideig aludnának, mint mi, több alvási periódusuk van.

Álmodnak a macskák?

Igen ők is álmodnak! Hozzánk hasonlóan a macskák is az alvás különböző szakaszait váltják, és egyszerre tapasztalják a nem gyors szemmozgást (NREM) és a gyors szemmozgást (REM) is. Tanulmányok kimutatták, hogy a NREM szakaszban a macska felületes alszik, és szükség esetén szinte azonnal cselekvésre készen áll. Ezt a szakaszt egy éberségi időszak, majd álmosság és több NREM-alvás követheti, amelyeken többször át kell esnie, mielőtt REM-alvásba kerülne. 

Miközben REM-alvásban van, láthatja, hogy macskája megrántja a mancsát és a bajuszát, és láthatja, hogy szemei ​​vízszintesen és függőlegesen mozognak csukott szemhéja mögött. Az embereknél a REM alvás az álmodással függ össze, és úgy tűnik, hogy a macskák és más állatok sem különböznek egymástól, a vizsgálatok szerint úgy tűnik, hogy ebben a szakaszban élik át az álmaikat.

Horkolnak a macskák? 

Az emberekhez hasonlóan egyes macskák is horkolnak alvás közben. Ez akkor fordul elő, amikor a levegő nem tud szabadon mozogni az orron és a torkon keresztül, ami miatt a szövetek rezegnek. A túlsúlyos macskák nagyobb valószínűséggel horkolnak, mint a vékonyak a felső légutak körüli zsír felhalmozódása miatt, ami csökkenti az oxigénfelvételüket. 

A rövidorrú fajták, mint például a perzsák, az egzotikus rövidszőrűek és a himalájai macskák is hajlamosabbak a horkolásra, mivel a fejük alakja beszűkítheti az orrlyukat, az orrjáratokat. 

Légúti fertőzések, allergia vagy idegen test, például az orrba szorult fűmag is okozhatja a horkolást. Ha a macskája általában csendesen alvó, és hirtelen horkolni kezd, kérdezze meg állatorvosát, vigye el vizsgálatra.

Alvó pozíciók 

A macskatulajdonosoknak ismerős lesz a forgatókönyv: előveszed a laptopodat, bekapcsolod, és azonnal varázsütésre előkerül a macska a semmiből, és nem tesz mást, mint hogy szundikál rajta. Nem lehet olyan kényelmes, akkor miért csinálják? Különféle elméletek léteznek, beleértve azt is, hogy a villogó képernyőhöz vonzódnak, mert meleg, figyelemfelkeltő, mert illata van, vagy akár azt is, hogy a billentyűzet érdekes játék. 

A macskák képesek kényelmesen elhelyezkedni a legkényelmetlenebb kinézetű helyeken és sokféle alvási pozícióban.

Az általuk felvett testtartás az egészség mércéje lehet, ha más fizikai és viselkedési mutatókat is figyelembe vesznek. 

Ha a macskája különböző testhelyzetekben alszik, valószínűleg jól van; amikor állandóan egy testhelyzetet vesz fel, előfordulhat, hogy valami problémát jelez.