A karácsonyi szezonban lévő megnövekedett csomagszámra tekintettel, ADJA LE RENDELÉSÉT DECEMBER 15-ig, ha szeretné, nagy valószínűséggel KARÁCSONY ELŐTT megkapni a csomagot! Köszönjük!

KELLEMES ÜNNEPEKET!

Segíthetek? +36703294346

Kedvenceink
2016.01.21 12:05

Műtik a kedvencem?

Műtik a kedvencem?

Mi is történik, ha műteni kell kisállatainkat?

Meg kell ijednünk? Próbáljunk mindent megtenni, hogy elkerüljük a beavatkozást? Igen, ha van mód rá, akkor az állatorvos is azt fogja javasolni, hogy kezeljük inkább gyógyszeresen, megfelelő eledel etetésével a kisállatot. De van olyan helyzet, amikor nem lehet megúszni a "szikét".

Műtét előtti, és utáni teendők kisállatok (kutya, macska, vadászgörény…) esetében:

Mi is történik, ha műteni kell kisállatainkat?

Meg kell ijednünk? Próbáljunk mindent megtenni, hogy elkerüljük a beavatkozást? Igen, ha van mód rá, akkor az állatorvos is azt fogja javasolni, hogy kezeljük inkább gyógyszeresen, megfelelő eledel etetésével a kisállatot. De van olyan helyzet, amikor nem lehet megúszni a "szikét".

 

Először is fontos, hogy feltétlen bizalom legyen a gazdi és az állatorvos között, mert ha a gazdi izgul, akkor azt bizony a kutya, cica is érzi, Ő is idegesebb lehet a szokásos rendelői idegenkedésen túl.

Ezen kívül feltétlenül tudnia kell egy-két dolgot a gazdinak, az állatorvossal való megfelelő együttműködés érdekében, hogy a kutya/ macska a lehető legkönnyebben legyen túl a beavatkozáson.
Minden gyógyszerbeadás, minden altatás, minden műtét jár némi kockázattal, de odafigyeléssel, megfelelő kommunikációval ez a minimálisra csökkenthető.
Fontos, hogy még az úgynevezett „rutinműtétek” sem minden állat esetében egyforma előkészületeket, és utókezeléseket jelenthetnek. Az állat általános egészségi állapotától függően minden részletet érdemes előre tisztáznia állatorvosával.

Műtét előtt:

A műtétek előtt szükséges egy általános betegvizsgálat, ahol az állatorvos meghatározza a kutya, macska számára a legkedvezőbb altatási módot, műtéti módszert.


Az előjegyzett (nem sürgősségi) műtéteket mindig éhgyomorra végzik. Ez azt jelenti, hogy kutya-macska esetében 12 órával a műtét előtt nem ehet az állat, csak folyadékot fogyaszthat. A műtét előtti 1-2 órában már a nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztása is kerülendő. Azért van szükség erre az óvintézkedésre, mert az altatószerek hánytathatnak, és egy bódult állat esetén ez félrenyeléses tüdőgyulladás kialakulásának veszélyével jár.


Műtét után:

A műtött állatokat éber, de még az altatószerektől enyhén bódult állapotban adják haza általában, ezért fontosak a következők:
Etetni, itatni csak akkor szabad, ha már teljesen magához tért. Ez több órát is igénybe vehet, ezért vizet általában még aznap késő este, ételt csak másnap kaphat.
A műtét után a kisállatnak  elsősorban nyugalomra van szüksége. Mivel az altatás következményeként a testhőmérséklet szabályozása nem működik tökéletesen, fontos, hogy állatát szobahőmérsékletű, de nem hideg, nem huzatos helyen a földre helyezett, jó hőszigetelésű padozaton helyezze el. Csupán a betonra, vagy járólapra fektetni nem szabad, mert azok vezetéssel elvonják a hőt az állatoktól.

Mivel az ébredés után sokszor nem megfelelő a mozgáskoordinációjuk a kutyáknak/cicáknak, esetleg támolyogva mászkálnak, ilyenkor fontos, hogy ne tudjanak valamilyen berendezési tárgyat magukra borítani, esetleg leesni valahonnan (pl. ágyról, erkélyről).

Az állatok természetes, ösztönös viselkedése, hogy sebeiket nyalogatással „tisztogatják”, azonban ezt meg kell akadályozni, mert a közhiedelemmel ellentétben nyáluk nem gyógyít, sőt elfertőzi a sebet. Súlyos komplikációkhoz vezethet a műtéti seb nyalogatása. Ilyenkor a nyállal kórokozók kerülhetnek a különben steril sebbe, aminek ún. varratgennyesedés, vagy a seb elfertőződése lehet a következménye.
Nyalogatással az állatok el is távolíthatják a varratokat, ami a seb szétnyílásához vezethet. Ez ellen általában műtéti védőgallérral védekezünk. Arra is vigyázni kell, hogy a kis beteggel együtt tartott másik állat ne segíthessen be az “ápolásba”.

 

A gazdik ilyenkor hajlamosak túlkényeztetni kutyájukat, cicájukat, amit Ő minden bizonnyal nagyon élvez, de a gyógyulási időszakban nem tanácsos például új eledelt bevezetni jutalomfalatként, hogy a szervezete minnél jobban tudjon koncentrálni a gyógyulásra. Maradjunk a megszokott, már bevált dolgoknál, kivéve ha ezt a váltást kifejezetten az állatorvos javasolja, terápiás céllal.

Fontos a műtétek utáni kontrolvizsgálatok elvégzése is. A beteget ellátó állatorvossal megbeszélt időpontban szükséges ezt elvégezni. Ugyancsak fontos kontrolvizsgálati lehetőség a varratszedés is. Erre általában a műtét utáni 10-14. napon kerül sor.

Ha bármi problémát észlel a beteg gyógyulásával kapcsolatban, inkább keresse fel állatorvosát feleslegesen, mint későn! 

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE