Segíthetek?  info@jozsapet.hu

Kedvenceink

Hogyan előzhetjük meg és kezelhetjük a macskák struvit kövességét?

Hogyan előzhetjük meg és kezelhetjük a macskák struvit kövességét?

A macskák struvit kövessége egy olyan állapot, amikor a húgyhólyagban vagy a húgycsőben kristályok vagy kövek alakulnak ki, amelyek magnézium-ammónium-foszfátból állnak.

Ez a betegség fájdalmas és veszélyes lehet a macskák számára, mert akadályozhatja a vizelet kiürülését, ami súlyos szövődményekhez, akár veseelégtelenséghez vagy halálhoz vezethet.

Hogyan előzhetjük meg és kezelhetjük a macskák struvit kövességét?

 

A macskák struvit kövessége egy olyan állapot, amikor a húgyhólyagban vagy a húgycsőben kristályok vagy kövek alakulnak ki. Ez a betegség fájdalmas és veszélyes lehet a macskák számára, mert akadályozhatja a vizelet kiürülését, ami súlyos szövődményekhez, akár veseelégtelenséghez vagy halálhoz vezethet.

A struvit kövesség kialakulásának oka nem teljesen ismert, de több tényező is közrejátszik benne. Ilyen tényezők lehetnek:

  • A vizelet túltelítettsége ásványi anyagokkal, ami gyakran a nem megfelelő táplálkozásnak tudható be. A túl sok fehérje, magnézium vagy foszfát tartalmú tápok növelik a struvit kristályok kiválásának esélyét.
  • A vizelet pH-jának emelkedése, ami gyakran bakteriális fertőzés következménye. Egyes baktériumok képesek ureáz enzimet termelni, ami a vizeletben lévő karbamidot ammóniára és szén-dioxidra bontja. Ez növeli az ammónia mennyiségét és lúgosabbá teszi a vizeletet, ami kedvez a struvit kristályok képződésének.
  • A vizelet pangása, ami gyakran stressz vagy alomtál elutasítás miatt alakul ki. Ha a macska ritkán vagy nehezen tud vizelni, akkor a vizelet hosszabb ideig marad a húgyhólyagban, ami növeli az ásványi anyagok koncentrációját és lehetőséget ad a kristályok kialakulásának.
  • A genetikai hajlam, ami bizonyos fajtákban (pl. perzsa, sziámi) gyakoribb. Ezek a fajták valószínűleg érzékenyebbek a struvit kristályok kiválására.

 

A struvit kövesség megelőzése és kezelése érdekében fontos figyelni a macska táplálkozására, ivására és vizeletürítésére.

 

 

Néhány hasznos tanács:

  • Váltson át olyan speciális tápra, amely csökkenti az ásványi anyagok bevitelét és savanyítja a vizeletet. Ezeket az állatorvos tudja javasolni és felírni. Kerülje a házi kosztot vagy az emberi ételeket, amelyek túl sok fehérjét vagy magnéziumot tartalmazhatnak.
  • Biztosítson elegendő friss vizet a macskának, és ösztönözze az ivásra. A víz segít hígítani a vizeletet és kiüríteni az ásványi anyagokat. Használjon vízesést vagy csaptelepet, ha a macska ezeket jobban kedveli.
  • Tartsa tisztán az alomtálat, és helyezze el olyan nyugodt helyre, ahol a macska nem érzi magát zavartnak vagy fenyegetettnek. Ha több macskája van, biztosítson mindegyiknek külön alomtálat. Ha a macska nem használja az alomtálat, próbáljon ki más típusú almot vagy alomtálat.
  • Vigye rendszeresen állatorvoshoz a macskát, és végeztesse el a vizeletvizsgálatot. Ez segít felismerni a struvit kristályokat vagy a bakteriális fertőzést, mielőtt komolyabb problémává válnának. Ha a macskának már vannak struvit kövei, akkor az állatorvos eldöntheti, hogy szükséges-e műtéti eltávolításuk, vagy megpróbálható-e feloldani őket speciális táppal vagy gyógyszerrel.