Segíthetek?  info@jozsapet.hu

Kedvenceink

Ázott kutyaszag

Az ázott, nedves kutya valahogy mindig büdös, jellegzetes szagot áraszt. Aki látta a Szörny Rt-t, az megállapíthatta, hogy van, aki pont ezt a szagot szereti :) ám többségünk nem így van ezzel...     

     

Mi okozza az ázott kutya szagát? Miért érezzük büdösebbnek a kutyánkat, ha vizes?

 

A kutyák (az emberek is) sok milliónyi mikroorganizmusnak adnak otthont a bőrükön és a szőrükön. Ezek között több is szaganyagot kibocsátó élőlény. Ezek a mikroorganizmusok nagy részben szükségesek az egészséges bőr fenntartásához és persze néhányuknak semmi keresnivalója nem lenne a kutya bőrén, de ezekkel még békességben, tünetmentesen tud együtt élni a kutyánk.

Ezen kívül a kutya bőre termel, ugyanúgy mint nálunk olyan anyagokat, mellyel biztosítja a megfelelő egészséges védelmét. Mindezt száraz állapotban észre sem vesszük.
Száraz állapotban ezek a mikroszkopikus váladékszemcsék szagtalanok, azonban ahogy a víz párolog, megnöveli a relatív páratartalmat a kutya közvetlen környezetében. A víz pedig felbontja azoknak a kémiai kötéseknek egy részét, amelyek miatt ezek a szagmolekulák addig "nyugalomban" voltak.
 

A nedves levegő több molekulát (a meleg, nedves levegő meg még többet) tud felvenni, mint a száraz, és így a levegőben lévő szagmolekulák nagyobb koncentrációban érik el az orrunkat.

Ez az, amiért olyan "büdi" az ázott kutya. 

 

Ha megázik a kutyus, főleg, ha ez hideg időben történik, próbáljuk legalább jó alapos törölgetéssel minél hamarabb megszárítani, hiszen ők is ugyanúgy megfázhatnak, mint mi, emberek!!

 

    

Ázott kutya spray a Szörny Rt-ből

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Néhány érdekesség a kutya híres orráról>>>>