Iratkozzon fel hírlevelünkre
Csatlakozz hozzánk!

Vevőink Kedvencei
Szűrés
Gyártó, márka
Állatfaj
Életkor
Összehasonlítás
Hírek
2018.11.29 20:16
2018.03.08 17:32
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Állatorvosunk:

JózsaVet Kisállatorvosi Rendelő Debrecen

 

Kedvenceinkről
2017.10.27 11:52

Fagyálló mérgezés

A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszak leggyakoribb mérgezése a cicák és kutyák között a fagyálló folyadék okozta mérgezés.

fagyálló mérgezés kutya macska

 
A fagyállót a benne található etilénglikol teszi veszélyessé.
Késő ősztől tavaszig találkozhatnak a kutyák, macskák a kint felejtett maradékkal, de ugyanezen anyag megtalálható egyes festékekben, tintákban, vagy fékfolyadékban is.
Elsősorban a macska és a kutya van kitéve a legnagyobb veszélynek, de egyéb állatfajok (például nyulak, baromfik) esetében is feljegyeztek már ilyen eseteket. Az etilénglikolt az édes íze miatt fogyasztják szívesen kedvenc állataink. Az esetek többségében természetesen nem szándékosság, csak meggondolatlanság áll a háttérben.
 
A szájon át felvett etilénglikol a májban és a vesében bomlik le. Az etilalkohol lebontásában is kulcsszerepet játszó alkohol-dehidrogenáz enzim közreműködésével.  A lebomlás köztes termékei mérgezőek és nagy mértékben károsítják a tüdőt, a szívet és a vesét. A macskák kifejezetten érzékenyek az etilénglikolra, akár egy kiürült flakonban visszamaradó, vagy az autóból kicsöpögő néhány csepp is elegendő lehet ahhoz, hogy a cica azt felnyalogatva elpusztuljon.
iszik a cica
Az etilénglikol az alkoholokra jellemző bódító hatást fejt ki, az első tünetek a részeg ember aldehides fázisához hasonlóak: a macska vagy kutya furcsán mozog, nem tudja megőrizni egyensúlyát, dülöngélés, tudatzavar, hányás, gyengeség, görcsök is előfordulnak. Gyakran a (elsősorban a hátulsó) végtagok lebénulnak. 
 
Ezek a tünetek nagyon gyorsan, a méreg felvételét követően fél-hat órán belül jelentkezhetnek. Ezt követően 24-36 órán belül már jelentkezik a súlyos anyagcserezavar, a vese,- és az agy károsodására utaló rángógörcsök. A  vesék működése súlyosan károsodik, a vizelet mennyisége csökken, esetleg teljesen meg is szűnik a vizeletürítés. 
 
Ha észreveszi,hogy kutyája vagy macskája fagyálló folyadékot nyalt be, vagy ha a fent említett tünetegyüttest tapasztalja haladéktalanul forduljon állatorvoshoz segítségért. Elsősegélyként tömény szeszesital itatása (állatorvossal való egyeztetés után!) segíthet, mivel az alkoholt és az etilénglikolt ugyanaz az enzim bontja a szervezetben, és ilyenkor az alkohol valóban „orvosság”.
A fagyállómérgezést szenvedett cicák és kutyák gyógykezelését mielőbb meg kell kezdeni, mert a gyógykezelés kimenetelét az időintervallum nagyban befolyásolja. Ennek ellenére a kimenetele gyakran rossz ennek a mérgezésnek, még az idejében elkezdett gondos kezelés mellett is.

 

 
Iratkozzon fel hírlevelünkre

Webáruház készítés