Segíthetek?  info@jozsapet.hu

Kedvenceink

Fagyálló mérgezés

Fagyálló mérgezés

A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszak leggyakoribb mérgezése a cicák és kutyák között a fagyálló folyadék okozta mérgezés.

 

A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszak leggyakoribb mérgezése a cicák és kutyák között a fagyálló folyadék okozta mérgezés.

 

 
A fagyállót a benne található etilénglikol teszi veszélyessé.

Késő ősztől tavaszig találkozhatnak a kutyák, macskák a kint felejtett maradékkal, de ugyanezen anyag megtalálható egyes festékekben, tintákban, vagy fékfolyadékban is.

Elsősorban a macska és a kutya van kitéve a legnagyobb veszélynek, de egyéb állatfajok (például nyulak, baromfik) esetében is feljegyeztek már ilyen eseteket. Az etilénglikolt az édes íze miatt fogyasztják szívesen kedvenc állataink. Az esetek többségében természetesen nem szándékosság, csak meggondolatlanság áll a háttérben.

 
A szájon át felvett etilénglikol a májban és a vesében bomlik le. Az etilalkohol lebontásában is kulcsszerepet játszó alkohol-dehidrogenáz enzim közreműködésével.  A lebomlás köztes termékei mérgezőek és nagy mértékben károsítják a tüdőt, a szívet és a vesét. A macskák kifejezetten érzékenyek az etilénglikolra, akár egy kiürült flakonban visszamaradó, vagy az autóból kicsöpögő néhány csepp is elegendő lehet ahhoz, hogy a cica azt felnyalogatva elpusztuljon.
Az etilénglikol az alkoholokra jellemző bódító hatást fejt ki, az első tünetek a részeg ember aldehides fázisához hasonlóak: a macska vagy kutya furcsán mozog, nem tudja megőrizni egyensúlyát, dülöngélés, tudatzavar, hányás, gyengeség, görcsök is előfordulnak. Gyakran a (elsősorban a hátulsó) végtagok lebénulnak. 
 
Ezek a tünetek nagyon gyorsan, a méreg felvételét követően fél-hat órán belül jelentkezhetnek. Ezt követően 24-36 órán belül már jelentkezik a súlyos anyagcserezavar, a vese,- és az agy károsodására utaló rángógörcsök. A  vesék működése súlyosan károsodik, a vizelet mennyisége csökken, esetleg teljesen meg is szűnik a vizeletürítés. 
 
Ha észreveszi,hogy kutyája vagy macskája fagyálló folyadékot nyalt be, vagy ha a fent említett tünetegyüttest tapasztalja haladéktalanul forduljon állatorvoshoz segítségért. Elsősegélyként tömény szeszesital itatása (állatorvossal való egyeztetés után!) segíthet, mivel az alkoholt és az etilénglikolt ugyanaz az enzim bontja a szervezetben, és ilyenkor az alkohol valóban „orvosság”.
A fagyállómérgezést szenvedett cicák és kutyák gyógykezelését mielőbb meg kell kezdeni, mert a gyógykezelés kimenetelét az időintervallum nagyban befolyásolja. Ennek ellenére a kimenetele gyakran rossz ennek a mérgezésnek, még az idejében elkezdett gondos kezelés mellett is.
.
.

 

Giardia fertőzöttség kutyáknál, macskáknál

A giardia nem egy féreg, nem baktérium és nem vírus, mégis megfertőzheti a kutyát, macskát és sajnos minket is. De mégis mi az és mit tehetünk ellene?

Bűzmirigy megoldás természetesen

Problémát okozhat, ha a bűzmirigy tartalma nem vagy csak kis mértékben tud ürülni.

Ilyen esetekben a felhalmozódott, besűrűsödött tartalom a kérdéses terület érzékenységét, irritációját válthatja ki, súlyosabb estekben azok gyulladását okozhatja, valamint testszerte vakaródzást, szőrhullást, bőrgyulladást vagy fülgyulladást eredményezhet. Ilyenkor az állat rendszerint fenekét a földhöz dörzsöli, vakarja, a kérdéses terület kellemetlen szagú, olykor erősen bűzös lehet...