Segíthetek?  info@jozsapet.hu

Kedvenceink

Mi az a húsliszt? Jobb a hús?

Hús vagy húsliszt? Melyik a jobb összetevő egy kutya-, macskatápban?

 

A kedvenceink húsevők, tehát teljesen természetes, ha a tápok összetevői között azt szeretnénk látni, hogy azok nagyrészt húsból állnak. De persze nem mindegy milyen húsból és milyen formában. Illetve rögtön egy nem biztos, hogy mindeni által már ismert tény: a legjobb biológiai értéke a fehérjeforrások közül a tojásnak van, 100%.

 

Mi is az a biológiai érték?

 

A biológiai érték annál magasabb, minél több egy adott élelmiszerben a valóban hasznosuló, tápanyag. A hasznosulás mértéke, és ezáltal a biológiai érték nagysága is attól függ, hogy a táplálék mennyire emészthető. A fehérjék biológiai értéke azt jelzi, hogy egy adott táplálék fehérjéinek hány százalékát tudja szervezetünk saját fehérjéinek felépítésére felhasználni. A tojás biológiai értéke 100, ami a legmagasabb, hiszen teljes mértékben hasznosul szervezetünkben. A többi táplálék biológiai értékét ezekhez viszonyítva adják meg, például: marhahús 89-92, sertéshús 84, csirkehús 82, szója 74-78, bab, borsó…56-72, kukoricaliszt 49, teljes kiőrlésű búzaliszt 51. Tehát, ha azt látjuk egy kutyatáp vagy macskatáp összetevői között, hogy tojás, ennek érdemes örülni.

kutyatáp, macskatáp hústartalma

 

Húsok, húsliszt:

 

Hús összetevő esetén nem a húspultból kivett húsra kell gondolni, mert azt nem lehetséges csak úgy, a tápba tenni,  szárítani kell az eltarthatóság illetve a tápba illeszthetőség miatt. A száraztápok nedvességtartalma 12% alatti.  A friss húst nyersen mérve a víztartalmát is beleszámítják a tömegébe, ami aztán a szárításnál eltűnik. Így kerül a 60-70% nyers húsból valójában 10-15% a tápba. Tehát nem több, mint egy 15% húsliszt tartalmú kutya-, macska eledelbe.  A hús a levágott marha, sertés, csirke, hal, birka vagy kecske tisztított húsát jelenti. A hús tartalmazhat harántcsíkolt vázizmot, nyelvet, rekeszizmot, szívet, nyelőcsövet, zsírszövetet és bőrdarabokat, inakat, idegeket és vérereket. A feldolgozás során a hús nyers súlyának akár 80%-át is elvesztheti

 

Húsliszt, mi is az?

 

A húsliszt a hús szárítás utáni őrlését jelenti, a húsmennyiséget egy kutya-, macskatápban  leginkább ez tükrözi. Nevezhetjük szárított húsnak is.  Talán ez fejezi ki leginkább a valóságot. A húsliszt állati szövetekből készült liszt. Nem tartalmazhat szőrt, patát, vért, szarvat, irhadarabokat, gyomortartalmat vagy bélsarat. Nem tartalmazhat továbbá hozzáadott egyéb anyagot és 14%-nál több nem emészthető anyagot. A húslisztben az emészthetetlen nyersfehérje maximum 11% lehet. A húslisztet  feldolgozás után használják fel és tényleges súlyt mutat az összetevők listáján az egész húsok vagy nyers-súlyú húsok mellett. Tehát ha valahol azt írják, hogy 20% húsliszt, akkor az valóban 20% hústartalmat jelent. Tanulság, néha  a magas hústartalom megtévesztő lehet.

Mi az a húsliszt?

 

Mennyi is az annyi?

 

A fehérje túletetésével is jelentkezhetnek problémák, allergia, vesebetegségek…. Ezért nem tartalmaznak a tápok 100% húst még ha az olyan jól is hangzana. Egy felnőtt (nem vemhes, nem szoptató, egészséges, átlagos életmódú) kutya fehérjeszükségletét, például, ha az a kutya 20kg súlyú, 2,25 db tojás vagy 90g marhahús tökéletesen fedezi.

 

A témához kapcsolódva még egy furcsa meghatározás, amit a tápos zsák címkéjén láthatunk: nyersfehérje.  Ez egy kémiai módszerrel (Kjeldahl-módszer) kimutatható, az összes nitrogén tartalmú anyagra vonatkozó meghatározás, amely nem feltétlenül a kutyatáp macskatáp hústartalmát határozza meg, hanem benne foglaltatik a táp összes többi fehérje tartalmú (zöldségek, gabonafélék, zsírok...) összetevőjének mennyisége is.

csirkehús allergia

 

Minden kutyának, macskának egyforma fehérjékre, húsokra van szüksége?

 

Kényelmes lenne, ha ez így lenne. De sajnos nem. Kedvenceink bizony lehetnek allergiásak a különböző fehérjékre, akár az egyik leggyakoribb tápösszetevőre a csirkére. Ha ez előfordul, érdemes olyan tápot keresni, amelyben nem szerepel pl. ha csirkére allergiás a kutya, akkor csirke. Vagy, állatorvossal együtt működve ugynevezett eliminációs diéta során kikísérletezni, hogy melyik állati fehérjeforrás okozhatja a bajt. Az eliminációs diétához, illetve a több féle fehérjére is allergiás kutya, macska  etetéséhez találták ki a kizárólag hidrolizált fehérjéket (azaz allergia kiváltását nem okozó formában szereplő fehérjéket) tartalmazó Hill's Z/D tápcsaládot.

Ha a kutya, macska állandó vakaródzással, szőrhullással, emésztési problémákkal küzd, érdemes ezt jelezni az állatorvosnál, hogy ki lehessen zárni az allergia lehetőségét!

 

 

ételallergia

Iratkozzon fel hírlevelünkre