Segíthetek?  info@jozsapet.hu

Kedvenceink

Miről álmodik az eb?

Miről álmodik az eb?

A kutyák az emberek többségénél sokkal élénkebben álmodnak. Napközben sokszor inkább csak éber álomba merülnek a rövidebb szunyókálásaik során, melyből gyorsan felriadnak, ha valami megzavarja őket...

 

 

 

Az unatkozó kutyák mélyebben alszanak napközben is, így gyakran ilyenkor ugyanúgy álmodnak, mint éjszaka.

 

A kutyák igazi falkatagok így a napirendjüket is az emberekhez igazítják, így a legtöbb mély alvás és ezzel együtt az álom is inkább éjszakára esik, amikor a gazdi is alszik.

 

Szerkezeti szinten a kutyák agya hasonló az emberekéhez. Alvás közben a kutyák agyhullám-mintázatai hasonlóak az emberekéhez, és ugyanazokon az elektromos aktivitási szakaszokon mennek keresztül, amelyeket az embereknél megfigyelnek, és ezek mindegyike összhangban áll azzal a gondolattal, hogy a kutyák álmodnak.

 

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy még azok az állatok is, amelyek egyszerűbbek és kevésbé intelligensek, mint a kutyák, úgy tűnik, ugyanúgy álmodnak. Matthew Wilson és Kenway Louie, a Massachusetts Institute of Technology, bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy az alvó patkányok agya álmokat produkál. (https://www.psychologytoday.com/us/blog/canine-corner/201010/do-dogs-dream)

mit álmodik a kutya

 

Az elalvás, a felületes álomból a mély alvásba merülés folyamán mind az emberek, mind a kutyák agyában elektromos változások következnek be. A csukott szemhéj mögött a szem mozogni kezd és a kutyák álmát néha élénk testmozgás is követi. Megmozdul a bajuszuk, szájuk, rágó mozdultokat tesznek, lábaikkal pedig futáshoz hasonló mozgásokat végezhetnek, akár nyüszíthetnek vagy moroghatnak is álmukban. Mindez teljesen normális.

 

Amíg az emberek álmai nagyjából 20 percig tartanak, addig a kutyáké ennél sokkal rövidebb időtartamú. Hogy miről álmodhatnak a kutyák? Rejtély. Valószínüleg ők is ugyanúgy, mint mi, a nap eseményeit, vágyaikat, félelmeiket dolgozzák fel ilyen formában.

 

 

giardiajó kutyatáp

kutya tanácsadás

 

ÍZELÍTŐ CIKKEINKBŐL

homoktövisegészség-szépség