Segíthetek?  info@jozsapet.hu

Kedvenceink

Milyen a jó "kutyakaja"

Milyen a jó "kutyakaja"

Milyen a jó kutyakaja/ kutyatáp? 

Ez a kérdés sok tekintetben egyszerű lehetne, azonban nincs két egyforma kutya, illetve nagyon sok kutyatáp, kutyakaja létezik a piacon. Vannak bizonyos alap követelmények a kutyatáppal, kutyakajával szemben, melyeknek mindenképpen jó, ha megfelelnek: >>>>

Milyen a jó kutyakaja/ kutyatáp?

Először is jobb tisztázni: 

   A kutya ragadozó, de nem kizárólag húsevő, a csak tisztán hússal etetett kedvenceken nagyon gyorsan jelentkeznek különböző hiánybetegségek, illetve a fehérje-és foszfortúletetés tünetei. 

   A kutya az ember mellett az idők során bizonyos mértékben mindenevővé vált, legalábbis ebbe az irányba tolódott el, mivel az emberhez szegődve sokáig tulajdonképpen az ember által kidobott hulladék volt a "kutyakaja". Az ételmaradék, a csont, a gabona és egyebek nem fedezik a tápanyagszükségletét, de a hús mellett kell, hogy legyen más tápanyagforrás is a táplálékában. Nem mindegy azonban, hogy mi az a más. 

   

 

Száraztápok

Kistestű kutyáknak prémium kutyatápok

Közepes testű kutyáknak prémium kutyatápok

Nagy, óriás testű kutyáknak prémium kutyatápok

 

 Nem etethetjük csak hússal a kutyát, egy jó táp minőségű gabonát, élelmi rostot (cukorrépa, korpa, stb.), zöldséget, is tartalmazhat, hogy étrendje kiegyensúlyozott lehessen. Azonban ezek a táplálékforrások megfelelő formában, feldolgozva kell, hogy a  kutyakajába kerüljenek, mert így tudja őket megemészteni a kutya, hiszen bélcsatornája viszonylag rövid és az emésztését segítő baktérumflóra sem alkalmas a nagy mennyiségű nyers zöldség feldolgozására.

   Előző, a kedvencek etetéséről szóló cikkünkben már írtunk arról, hogy a főzőcskézés macerás lehet, illetve, hogy a házikoszt, maradékok nem tartoznak az ideális kutyakaják közé, mert egyrészt nem is biztos, hogy mindent tartalmaznak, amit egy jó minőségű kutyatáp, másrészt olyan élelmiszerek viszont előfordulhatnak bennük, melyek számunkra megfelelőek, a kutyákra nézve viszont akár mérgezőek is lehetnek.

 

   Ennek megfelelően a mi kutyakaja javaslatunk a jó minőségű, prémium, szuperprémium kutyatáp. A megfelelő kutyatáppal a kutya egészségesebb, energikusabb lesz, a Gazdi örömére a bélsár, "kutyapiszok" pedig kevesebb. Arról nem is beszélve, hogy egy igazán jó minőségű kutyatáp etetése során észrevehetően kevesebbet kell adni belőle a kutyának, mert nincsen tele emészthetetlen ballasztanyagokkal, amelyek a térfogatát növelik ugyan a kutyakajának, de a tápértékét nem.

   FarmfoodHE hidegen sajtolt kutyatáp    FarmfoodHE hidegen sajtolt kutyatápok

De mégis milyen a jó kutyakaja összetétele? Mi legyen a kutyatáp zacskójára írva?

   A felnőtt kutyák szükségleteinek leginkább az alábbi összetételű kutyatáp felel meg:

  • 18-24% nyersfehérje
  • 8-13% nyerszsír
  • 4-7% nyershamu
  • 2-4% nyersrost

   Hogy mik is ezek a titokzatos "nyers" elnevezések, arról mini hírlevél sorozatunkban olvashat, feliratkozás itt: Mi van a kutya/macska tápokban?..... (ha egyúttal regisztrál is áruházunkba, azonnal 200 levásárolható ponttal ajándékozzuk meg! ) elöljáróban annyit, hogy ezek nem nyers anyagok, és nem, nincs a kutyakajában hamu sem! 

 

     A kutyatáp címkéjén az összetevők a mennyiségük sorrendjében vannak feltüntetve, azaz, az látható elöl, amiből a legtöbb van a tápban. Itt azonban annyit érdemes megjegyezni, hogy egyféle összetevő lehet, hogy többször is szerepelhet a kutyatáp felsorolásában, csak más-más néven.

    A kutyakaja lehet konzerv vagy száraztáp. A száraz kutyatáp általában 9-10% körül tartalmaz vizet, míg a nedves kutyatáp 70-80%-a víz, így ezt is érdemes figyelni a kutyatáp címkéjének tanulmányozása során.

    Az energia-szükségleten túl a következőkön is múlik a kutyakaja választás:

  •  egészségi állapot 
  •  testnagyság 
  •  életkor   
  •  környezeti tényezők
  •  aktivitás, életmód

 

Happy Dog Supreme Happy Dog prémium kutyatápok Németországból

 

kutya tápanyagszükséglete

     Annyi bizonyos, hogy egy kutya akkor van jó kondiban, ha megfelelően energikus, mozgékony, de nincs elhízva, azaz a lengőbordái jól tapinthatóak, illetve rövid szőrű fajtáknál a hátsó láb izomzata jól kivehetően rajzolódik a bőr alatt. A rendszeres állatorvosi kontroll során azért nem árt rákérdezni erre is a dokinál.

     Ha jó szándékunk ellenére mégis elhízást tapasztalunk a kutyánál az több okból is adódhat, melyek közül az egyik a nem megfelelő táppal történő etetés. Bizonyos gyengébb minőségű tápoknál előfordulhat, hogy az egyéb szükséges tápanyagokat zsírral pótolják, így a kutya sokat eszik, állandóan követeli a kaját, mert valamilyen tápanyaghiánya van, a plusz, a kutyatápban fellelhető felesleges zsiradék viszont lerakódik, és elhízáshoz vezet.

   Az agyon díszített, színezett, általában szupermarketekben kapható kutyakaja inkább a Gazdi ízlésének kedvez, a kutyát ez nem érdekli, így érdemes kerülni ezeket, mert a színezőanyagok, mesterséges adalékok, aromák nem biztos, hogy túl egészségesek ezekben a kutyakajákban.

Marp prémium kutyatápok

 

Marp hollisztikus kutyatáp

 

    A gyenge minőségű kutyatápból lehet, hogy többszörösét kell a kutyának megenni, hogy tápanyag szükséglete fedezve legyen. (ha egyáltalán benne van minden, amire szüksége van...)
Nem feltétlenül mindig a legdrágább kutyakaja a legjobb, de általában egy jobb minőség drágább mint egy nagyon gyenge.

   Unalmas-e, ha mindig ugyanazt a tápot eszi a kutya?

Nekünk, embereknek furcsa lenne, ha mindig ugyanazt kellene ennünk, de a kutya számára, ha már sikerült eltalálni a legalkalmasabb kutyatápot, cseppet sem unalmas, inkább sokkal kedvezőbb, mint állandóan váltogatni a kutyakaját. Pont a gyakori tápváltásoktól szokott inkább híg széklet és emésztési probléma kialakulni.

Fontos szempont még a kutyatáppal kapcsolatban az ízletesség és emészthetőség. Eszerint a tápanyagtartalmon kívül az sem mellékes, hogy ízlenek-e a kutyának és milyen az emészthetőségük.

Az emészthetőség azt jelzi, hogy mennyire képes a kutya szervezete valóban hasznosítani az elfogyasztott kutyakaját, így ez az érték minél magasabb, annál jobb kutyatápot találtunk!

A tápgyártók általában pontos információval tudnak szolgálni az általuk gyártott kutyatáp emészthetőségével kapcsolatban, de ha mégsem találjuk meg ezt az információt, akkor az elfogyasztott táp és a keletkezett bélsár mennyiségének összehasonlításával meg lehet saccolni. Minél kevesebb a bélsár, annál jobban hasznosult (emészthető) a táplálék.

 Hill's Canine prémium kutyatáp

 

Hill's szuperprémium kutyaeledelek

Egy szó, mint száz: a prémium minőségű kutyaeledelek, figyelembe véve, hogy a gyengébb minőségű kutyatápból többet kell adni, illetve több lehet az állatorvosi költség is, összességében nem drágábbak, sőt, akár olcsóbb formája a kutyakajának. Jobban tudja hasznosítani a kutya, kevesebb a bélsár. És a rohanó világ egyik fő szempontja, prémium, szuperprémium kutyatáppal a lehető legkényelmesebb megoldani a kutya etetését.

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kutyáknak

 

 

2020.07.01 22:20
Asztalról etetni a kutyát

Szabad-e az asztalról etetni a kutyát? Milyen hatása lehet az emberi kajának kedvencünkre?

2020.05.29 00:01
Gabonamentes kutyatáp

Gabonamentes állateledel: Hasznos vagy káros étrend?

Miért adjunk vagy ne adjunk gabonamentes tápokat a kisállatainknak?

Mi az, hogy hollisztikus táplálás?

 

Vigyázat: A holisztikus kutyaeledeltől a kutya SZUPEREBB-nek érezheti magát!
A holisztikus eledel a probléma gyökeréhez nyúl, nem tünetileg kezel, hanem kiegyensúlyozottabbá teszi a kutya egész szervezetét.
2020.05.24 14:19
Miről álmodik az eb?

A kutyák az emberek többségénél sokkal élénkebben álmodnak. Napközben sokszor inkább csak éber álomba merülnek a rövidebb szunyókálásaik során, melyből gyorsan felriadnak, ha valami megzavarja őket...

10+1 ok amiért nem szabad túletetni a kutyát

Európában, a kutyák 30-40%-a legalább enyhén túlsúlyos, a Gazdik felelőssége, hogy ne hízzon el a kutya. Összeszedtünk néhány okot, hogy miért nem szabad hagyni, hogy a kutyánk kövér legyen.