A karácsonyi szezonban lévő megnövekedett csomagszámra tekintettel, ADJA LE RENDELÉSÉT DECEMBER 15-ig, ha szeretné, nagy valószínűséggel KARÁCSONY ELŐTT megkapni a csomagot! Köszönjük!

KELLEMES ÜNNEPEKET!

Segíthetek? +36703294346

Kedvenceink
2017.09.19 13:11

A ragadozók és a szénhidrát fura esete

A kutyák is és a macskák is képesek szénhidrátok nélkül élni, hiszen szervezetük az aminosavakból is képes szintetizálni a sejtjeikhez szükséges energiát. Azonban a szénhidrátbevitel nagymértékben javítja a szervezet működését, könnyen hasznosítható energiát nyújt a kutya számára, tehát a szénhidrátok fő funkciója a szervezetet energiával ellátni.

Másodlagosan pedig jelentős rostforrást biztosítanak, melyek jótékony hatással vannak az emésztésre, és hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyához. 

A szénhidrátmentes táplálás csak akkor kivitelezhető, ha az eledel elegendő mennyiségű „glükóz-alapanyagot” (aminosavakat, glicerint) tartalmaz ahhoz, hogy az anyagcseréhez nélkülözhetetlen energiát biztosító anyagokat előállítsa a kutya, macska szervezete.

A vérkeringésben jelenlévő glükóz egy azonnal elérhető és mozgósítható energiaforrást biztosít a szervezet minden sejtje számára.

A kutya és a macska ragadozó, ennek megfelelően a gyomra a mindenevők gyomrához képest nagyobb, emésztőtraktusa (vékony és vastagbél hossza) azonban rövidebb. Jelentős különbség van a kutya és a macska emésztése között a macska obligát, azaz valódi húsevő, míg a kutya emésztése eltolódott a mindenevők felé, azonban a valódi mindenevőknél sokkal több fehérjét és zsírt igényel a szervezete.

Ez a rövidebb béltraktus nem teszi lehetővé a nyers keményítő tartalmú ételek megemésztését a kutya, macska számára, így csak a feltárt, feldolgozott szénhidrátok a megfelelőek a számukra. A mindenevőknél már a szájban elkezdődik a nyálban található enzimek segítségével a szénhidrátok emésztése, a kutya és macska nyálából azonban ezek az enzimek nagy részben hiányoznak. A természetben a farkas számára az biztosítja a szénhidrátok előre történő lebontását, hogy alapvetően a zsákmányállat gyomor-béltartalmában fellelhető szénhidrátokat, növényi részeket fogyasztja, amely a zsákmányállat által már előemésztett formában van.

Akad bőven olyan kutya, aki például imádja a nyers krumplit, de ez számára csak „rágcsálnivaló”, tényleges tápértékkel nem rendelkezik ebben a formában. Feldolgozva (pl. megfőzve, extrudálva…) viszont, adható nekik, így már fel tudják dolgozni, hasznosítani tudják a tápokban szereplő leggyakoribb szénhidrátforrásokat (burgonya, kukorica,különböző gabonafélék…).

A szénhidrátok tehát alapvetően nem nélkülözhetetlenek a ragadozók táplálásában, azonban, az energiát szolgáltató takarmányalkotók, segítik a fehérje emésztését és az ásványi elemek hasznosulását, rosttartalmukkal pedig a megfelelő emésztést. Kellő mennyiségű, gyorsan elérhető energiát biztosítanak. Amennyiben megfelelő, feldolgozott formában kapják, a szénhidrátok emésztése sokkal kevesebb energiát igényel az állat részéről, mint az egyéb energiaforrásoké.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre