A karácsonyi szezonban lévő megnövekedett csomagszámra tekintettel, ADJA LE RENDELÉSÉT DECEMBER 15-ig, ha szeretné, nagy valószínűséggel KARÁCSONY ELŐTT megkapni a csomagot! Köszönjük!

KELLEMES ÜNNEPEKET!

Segíthetek? +36703294346

Kedvenceink
2017.01.18 12:53

Téli madáretetés

Téli madáretetés

A vadmadár etetés nemes dolog, s tavasszal meghálálják az apró csicsergők. Ha valaki erre adja a fejét (idejét), nem árt tudni, mit tehetünk a madáretetőbe és mit nem.

A madáreleséget, cinkegolyót lehetőleg ragadozóktól (macskáktól) védett helyen akassza ki. A macskák és más ragadozók nagyon hamar felfedezik a madáretetőket, és az óvatlan madarak könnyek áldozatul eshetnek.

Javasolt ezért a madáreleséget, cinkegolyókat úgy elhelyezni, hogy a macskák ne férjenek hozzá, például egy magasabb pontra téve vagy lógatva.

Rendszeresség!

Ha a madarak felfedezik maguknak a madáretetőt, gyakran visszajárhatnak rá. Nagyon lényeges, hogy ne  hagyjuk kiürülni az etetőt, ha egyszer megszokták, hogy ott mindig találnak maguknak eleséget. A kistermetű madarak számára létfontosságú, hogy a leghidegebb napokon elegendő táplálékhoz jussanak, különben könnyen áldozatul esnek az éjszakai hidegeknek.

Amikor hozzászoknak ahhoz, hogy az etetőben találnak élelmet, nem fognak újabb táplálékforrások után kutatni, így, ha az kiürül és napokig üres marad, nagy bajba kerülnek a madárkák.

Minden évben számos madárfaj telel Magyarországon, amelyek túlélési esélyei jelentősen növelhetők a madáretetők kihelyezésével.

Vodros cikegolyó-madáreleségDe mit is tehetünk a madáretetőbe?

Magvakat:  napraforgó, cirokmag, fenyőmag, köles, lenmag, fénymag, natur mogyoró, dió, papagáj eleség, pinty eleség, vadmadár-golyó, cinkegolyó, szezámmag, kukoricadara, búza...

Gyümölcsök, bogyósok: alma, körte, szőlő, csipkebogyó..

Állati zsiradékok: marhafaggyú, ipari tepertő sótlanul, vaj, sótlan sajt, cinkegolyó

Egyebek: főtt répa, főtt tojás, főtt tészta...

 

NEM ADHATÓAK!!! : kenyér, kalács, kifli, nyers tészta, sózott mogyoró, sós szalonna, sós sajtok, chips, pattogatott kukorica, csontkukac, liszt, nyers rizs....

Fontos, hogy semmiképp se helyezzünk ki az etetőkbe kenyérmorzsát, mivel az napokig vagy hetekig is állhat elfogyasztatlanul, és ha a madarak ezután eszik meg, az könnyen gyomor- és bélgyulladáshoz, végső soron pedig pusztuláshoz vezet.

Madáretető

 

 

Forrás: Magyar Természettudományi Egyesület