Mi az a Pu-erh tea és miért jó?

Soha ne üres gyomorra igya a pu-erh teát! A szénhidrátok emésztéséhez egy, a fehérjékéhez kettő, a zsírokéhoz 3-4 órára van szükség. A tea hatóanyagai felgyorsítják ezeket a folyamatokat.
Mi az a pu-erh tea?
A pu-erh tea - vagy a pu'er tea - egy egyedülálló típusú fermentált tea, amelyet hagyományosan a kínai Yunnan tartományban készítenek. A „vad öreg fa” néven ismert fa leveleiből készül, amely itt növekszik.
Bár vannak más típusú erjesztett teák, mint a kombucha, a pu-erh tea azért más, mert maguk a levelek fermentálódnak, nem pedig a főzött tea .
Sokan azért isznak pu-erh teát, mert az nem csak a tea, hanem az erjesztett ételek egészségügyi előnyeit is biztosítja.
A pu-erht a kínai közvélekedés gyógyszerként tartja számon. Általában az öregedés ellenszereként tartják nyilván, kiemelik gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, a központi idegrendszert stimuláló hatását.
Fermentáció
A nyers Pu-erh esetében a kezdeti feldolgozás a friss tea levelek természetes fonnyasztásával kezdődik, a szárítás megkezdéséhez, a levelek pörkölésével a szárítás folytatásához és a növényi enzimek denaturálásához, a levelek hengerléséhez a további nedvesség eltávolításához, és végül a szárítási folyamatot közvetlen napsugárzás fejezi be.
A fermentált tea egyedülálló a mikrobiális erjedési folyamat miatt, amely több hónaptól sok évig is eltarthat.
Fogyasztó hatása:
Gazdag fehérjeépítő taurinban, amely szabályozza a fogyasztóhormonok termelődését. Tele van saponinnal is, amely segít a zsírok lebontásában. Olajai elveszik az étvágyat, keserűanyagai pedig fokozzák az emésztést.
Soha ne üres gyomorra igya a pu-erh teát! A szénhidrátok emésztéséhez egy, a fehérjékéhez kettő, a zsírokéhoz 3-4 órára van szükség. A tea hatóanyagai felgyorsítják ezeket a folyamatokat.
A pu-erh egyéb jótékony hatásai:
- elősegítheti a zsír felhalmozódásának csökkentését, megelőzheti vagy visszafordíthatja a máj elzsírosodását
- számos állatkísérlet igazolta, hogy a pu-erh tea javítja a vér zsírszintjét, azaz csökkenti a káros koleszterin szintjét
- a fermentáció során keletkező probiotikumok segítenek kiegyensúlyoznia vércukorszintet
- a pu-erh teát erjesztik, így egészséges probiotikumokat - vagy hasznos bélbaktériumokat - is bevihet a szervezetébe.
Lehetséges nem kívánt hatások:
A pu-erh tea legtöbb mellékhatása koffeintartalmából származik. A főzés erősségétől függően a pu-erh tea csészében 30–100 mg koffeint tartalmazhat.