Egy dolog biztos, nem minden kistestű kutya öleb, és van öleb, amely nagy!
A kisméretű kutyafajták sokféle eredettel rendelkeznek és nagyban különböznek a személyiség, az aktivitás és magatartás tekintetében.
Mire érdemes figyelni a kutya száraztáppal etetése során?
Fontos pontok, melyeket érdemes betartani, ha száraztáppal eteti kutyáját.
Jó ötlet kutyával aludni?
Sok vita folyik arról, hogy a kutyával való közös alvás jó-e. Nézzük, milyen előnyei lehetnek annak, ha együtt alszunk kedvencünkkel.
Evés után néhány percen belül hányt a kutya vagy felöklendezte az eledelt? Rosszul lett?
Akár csak egyszer, akár rendszeresen fordul elő, érdemes átgondolni, hogy mekkora lehet a probléma? Kell-e aggódni vagy egy kis változtatással megelőzhető, hogy újra előforduljon.
A kutyák az emberek többségénél sokkal élénkebben álmodnak. Napközben sokszor inkább csak éber álomba merülnek a rövidebb szunyókálásaik során, melyből gyorsan felriadnak, ha valami megzavarja őket...
A giardia nem egy féreg, nem baktérium és nem vírus, mégis megfertőzheti a kutyát, macskát és sajnos minket is. De mégis mi az és mit tehetünk ellene?
Problémát okozhat, ha a bűzmirigy tartalma nem vagy csak kis mértékben tud ürülni.
Ilyen esetekben a felhalmozódott, besűrűsödött tartalom a kérdéses terület érzékenységét, irritációját válthatja ki, súlyosabb estekben azok gyulladását okozhatja, valamint testszerte vakaródzást, szőrhullást, bőrgyulladást vagy fülgyulladást eredményezhet. Ilyenkor az állat rendszerint fenekét a földhöz dörzsöli, vakarja, a kérdéses terület kellemetlen szagú, olykor erősen bűzös lehet...
Mit adtak nekünk és kisállatainknak a szúnyogok?
Mivel a Nemzetközi Szúnyog Kartell titoktartási nyilatkozatot nem íratott alá velünk, ezért most felfedjük, ezen csodás meglepetések néhány tulajdonságát....
Gyanítja, hogy a postáson kívül másra is allergiás a kutyája?
Akkor ez a cikk Önnek szól!
Eleségallergia, eliminációs diéta és a megoldás!
A fogyás és a vércukorszint kapcsolata
Vércukorszint változásai:
Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak.
Ezzel szemben az ételek magas GI-értéke gyorsan felszívódó szénhidrátokat jelez, melyek a vércukorszintet és az inzulinszintet egyaránt gyorsan megemelik.
A gyors emelkedést gyors vércukorszint esés követ, amely éhségérzet formájában nyilvánul meg.
Minél alacsonyabb egy élelmiszer glikémiás indexe, felszívódása során annál kevesebb glükózt juttat a szervezetbe, így annál egészségesebb az étel. A zsír raktározása is minimális szinten marad. Ilyen a legtöbb zöldség, natúr tejtermék, olajos magvak, árpa, zab, bulgur, rozs.
A vércukorszint változása a nap folyamán, a biológiai ritmusunk szerint:
Glikémiás index:
Az alacsony glikémiás index (GI) skálán lévő ételek általában lassan és folyamatosan szabadítják fel a glükózt.
A magas glikémiás indexű ételek gyorsan felszabadítják a glükózt. Az alacsony GI-tartalmú ételek általában elősegítik a fogyást, míg a GI-skálán magas szintű ételek segítenek az edzés utáni energia-helyreállításban, vagy ellensúlyozzák a hipo- (vagy elégtelen) glikémiát. A hosszútávfutók inkább a magas glikémiás indexű ételeket részesítik előnyben, míg a cukorbetegség előtt vagy teljesen elfogyasztott embereknek alacsony GI-tartalmú ételekre kell koncentrálniuk.
Miért? Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők nem tudnak elegendő mennyiségű inzulint termelni, a 2-es típusú cukorbetegek pedig ellenállnak az inzulinnak. Mindkét típusú cukorbetegség esetén a magas GI-tartalmú ételek gyorsabb glükózfelszabadulása a vércukorszint emelkedéséhez vezet.
Hogy függ ez össze a fogyással, hízással?
Az emelkedett vércukorszint rosszabb anyagcserét, hirtelen és gyakori éhségrohamokat eredményez, amely egyenes út a hízáshoz!
A GI egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-100 terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján.
Alapanyagok vércukor emelő képessége (=glikémiás index, GI) | |
90-100% |
szőlőcukor, kristálycukor, méz, |
70-90% |
fehérlisztből készült pékáru, fehérlisztből készült tészta |
50-70% |
zabpehely |
30-50% |
teljes kiőrlésű gabonából készült termékek |
30% alatti |
gyümölcscukor, diabetikus méz |
15% alatti | legtöbb zöldség: spárga, brokkoli, karfiol, zeller, uborka, padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom, retek, stb. |
Az Aloe Vera alkalmazása ekcéma esetén
A pitypang, vagy gyermekláncfű régóta használatos a népi, illetve a természetgyógyászat területén.
Az étkezési célokra is használt levele gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így például béta-karotin, C-, B1- és B2-vitamin, kálium, vas, kalcium, magnézium, foszfor is van benne.