Segíthetek?  info@jozsapet.hu

Kedvenceink

Macska és taurin.

 

.

A macskák táplálásának egyik létfontosságú aminosava a taurin

 

De mi is az a taurin?

Ismerős lehet energiaitalokból, illetve emberek számára készített, agyi-,fizikai fáradtság elleni bogyók összetevői között is szerepelhet és ténylegesen bír számunkra is "pörgető", kimerültség elleni hatással!

Pedig a taurin "csak" egy fehérjealkotó, azaz egy aminosav.

A taurin egy esszenciális, fehérjeépítő aminosav, ami természetes formában a húsokban van jelen.

A máj a taurin közreműködésével szintetizálja az epesókat. A taurin a sejtmembránon át zajló kalcium-forgalom szabályozásában közreműködik, így hatása van a keringésre. Segíti a kalcium és a glükóz feldolgozását, egészségjavító hatása van, például a méregtelenítésben is komoly szerepet játszik. Az idegrendszer fejlődése szempontjából is fontos, a taurin-hiány okozhat látás-romlást (vakságot is), a fogak pusztulását, de akár szívelégtelenséget is.

A macskák előállíthatnak taurint, de ennek az aránya kisebb, mint a kutyáknál és a saját maguk által előállított taurint azonnal el is használják. A leggyakoribb ok a taurin hiány kialakulásában a kiegyensúlyozatlan étrend. (Mit is érünk ezalatt?)

Megfelelő táplálással, jó tápválaszással ez fel sem kell, hogy merüljön!

 

A vegetáriánus étrend (hiába van elegendő növényi fehérje benne) vagy a csak főtt húsból álló menü/ házikoszt növeli a taurin-hiány kialakulásának esélyét! Pusztán jóindulatból, mert szereti a cica, találkoztam már olyannal, aki kizárólag csirkemájjal illetve némi felvágottakkal etette kedvencét. Ez például egyenes út a taurinhiány kialakulásához!


A taurin hiány
leggyakoribb következménye a kitágult kardiomiopátia, azaz a megnagyobbodott, legyengült szív. Ez általában visszafordítható taurin adásával. A taurin hiány okozhatja még a retina károsodását, amely részleges vagy teljes vaksághoz vezethet.

 

A macskák napi taurin igénye átlagosan 50mg / nap.

Természetes taurinforrás például a hal, a bárány és a szárnyasok belső szerveiben található.

 

 

A Gimpet Multi-Vitamin macskapaszta 12 létfontosságú vitamint, olajokat, taurint és béta-glükán újszerű 3in1 kombinációját tartalmaz. Nem tartalmaz hozzáadott cukrot>>> 

 

A legtöbb prémium, szuperprémium macskaeledel/száraztáp tartalmaz taurint, de a címkét érdemes azért alaposan elolvasni.

 A taurin tehát:

 

 • segíti a szem működését ( retina épségéért és látóideg működéséért felel)
 • növeli a szervezet teljesítőképességét
 • az idegrendszer fejlődését
 • szaporodásnál szükséges aminosav ( hiánya a magzatok pusztulásához vezethet)
 • felelős a szív egészségéért
 • segíti a szervezet cukor felvételét
 • serkenti az immunrendszer működését
 • lassítja az öregedési folyamatokat

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre, így biztosan nem marad le a legjobb ajánlatainkról!

Ha Most feliratkozik Mini-sorozatunkra, azt is megtudhatja, mit takarnak a titokzatos kifejezések a tápos zsákok címkéin.....

Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

Taurint tartalmazó termékek például:
Hills-Feline-Adult-Hairball-Control-Chicken   www.jozsapet.hu Hills Feline Kitten kölyök macskatáp csirkés       www.jozsapet.huHills Feline alutasakos eledel felnőtt macskáknak  www.jozsapet.hu
Gimpet Shinycat Macskaeledel, Konzerv Csirke-Garnéla rák 70g x 24dbGimborn-Gimcat ShinyCat kölyök macska konzerv tonhalas 70gGimpet Shinycat Macskaeledel, Konzerv Csirke 70gGimCat Multivitamin macska paszta 200g