Segíthetek?  info@jozsapet.hu

Kedvenceink

Kinti macska télen

Kinti macska télen

Az alapvetően kint tartott,"kijárós" macskák téli felkészülésében sokat segíthetnek a Gazdik.

A macskák szeretnek vadászni, jönni-menni, "szomszédolni", játszani a szabadban. A kinti macskák szeretik télen is élvezni ezt a szabadságot, azonban a téli időjáráshoz alkalmazkodniuk kell, hogy ezt különösebb gond nélkül megtehessék. Illetve a Gazdi is sokat segíthet nekik ebben.

Hogy is készül a macska a télre?

  • Az őszi szezonban már elkezdi a vastagabb bunda növesztését. Még a rövid szőrű macska is vastagabb, több aljszőrzetet növeszt ilyenkor, a bundájuk pihe-puha, sűrű, dús lesz. A vastagabb bunda a hőtartásával segíti a cicát a téli hidegben. A szőrszálak között levegő található, amely a legjobb hőszigetelő! Ezen kívül pedig a vastagabb, tömöttebb macskabunda nehezebben ázik át a hóban, esőben, gyakran amikor úgy tűnik, hogy csupa víz a cica, ez igazából csak a fedőszőrökre igaz, a bőre szinte nem is érintkezik a latyakkal (ez persze nem igaz az órákig tartó ázásra, vagy a fürdésre).
  • Meghízik, kikerekedik a cica. Ez nem azért van, hogy cukibb, simogatni való kis gombóccá váljon, hanem mert a szervezete a bőr alatti zsírréteg megvastagításával is védekezik  a téli hideggel szemben (gondoljunk csak a bálnákra, fókákra vagy a jegesmedvére). 

 

Miben segíthet a macskatartó, ha kinti macskája van télen?

  • Támogatni kell a macska raktározásra átalakult anyagcseréjét, azaz télen, ősszel kicsit többet adjon enni a macskának, akár másfél, kétszer annyi táplálékra is szükégük van ilyenkor, mint a nyári nagy melegben. 
  • Legalább az etetés gyakoriságával megegyezően, ha van rá mód, akkor gyakrabban, naponta többször is, ellenőrizze ,hogy van-e elegendő ivóvize a cicának, illetve, hogy nem fagyott-e be a víz. A folyadékbevitel is fontos télen is, nem csak nyáron, a hőháztartás támogatása érdekében is!
  • Biztosítson egy búvóhelyet, cicaházat a macska számára. Ez lehetőleg legyen szigetelt, tömje ki rongyokkal, hogy a cica át tudja melegíteni saját testhőjével és kényelmes menedéket, kuckót találjon magának az időjárás viszontagságai elől.
  • Ha be szeretné engedni a cicát időszakosan, pár órára, éjszakára, érdemes egy kevésbé fűtött helyiséget találni számára ezekre az időkre, mert ha a mínúszokból egy-egy órára bekerül egy alaposan befűtött szobába előfordulhat, hogy a hőháztartás összezavarásával ezzel többet árt a Gazdi a macskának, mint amennyit használ.
  • Ha a cica számára adott minden kényelem a kinti teleléshez, és a cica alapvetően vidáman át fogja vészelni a telet.

 

 

Freddie Mercury:

  „Az albumot a macskámnak, Jerrynek ajánlom, illetve Tomnak, Oscarnak, Tiffanynak és a világ összes macskaszerető emberének – mindenki más elmehet a fenébe!”