Segíthetek?  info@jozsapet.hu

Kedvenceink

Eleségallergia és a megoldás!

Eleségallergia és a megoldás!

Gyanítja, hogy a postáson kívül másra is allergiás a kutyája?

Akkor ez a cikk Önnek szól!

Eleségallergia, eliminációs diéta és a megoldás!

 

Az ételérzékenység és allergia akkor alakul ki, amikor a kutya, macska immunrendszere valamilyen - alapvetően általában ártalmatlan – anyagra „ellenségként” reagál.

Az emésztőrendszer és a bőr rendkívül érzékeny szervek, a szervezet fő védelmi vonalai közé tartoznak.  Gyakran vannak kitéve olyan behatásoknak, amelyekkel a szervezet nem képes megbirkózni. Ezekre a hatásokra az immunrendszer ételérzékenységgel vagy allergiával reagálhat. 

Allergia sajnos bármely életkorban kialakulhat, lehet, hogy eddig a kutyánk, macskánk 3-4-5 évig nagyon jól érezte magát például a csirkehúsos táptól, de egyszer csak beüt az allergia.

A viszkető bőr, fül, szőrhullás vagy hasmenés a szervezet allergiás reakciója lehet az eledel bizonyos összetevőire. Amennyiben tehát ezeket a tüneteket produkálja, pollen és bolha időszakon kívül is, akkor erősen gyanakodhatunk. Ezekben az esetekben beszélhetünk ételallergiáról.

 

A legtöbb kisállat nem ilyen szélsőséges, tényleges ételallergiában, hanem inkább bizonyos étel-intoleranciában szenved, amely főleg emésztőszervrendszeri tüneteket produkálhat, azonban itt inkább csak akkor jönnek elő a tünetek, amikor a kutya, macska kifejezetten abból a táplálékból fogyaszt, melyre érzékeny, de itt azonnali reakciók pl. hasmenés történnek és a kutya, macska számára káros étel kizárásával pár napon belül megszűnik a probléma. Étel intolerancia esetében ugyanis arról van szó, hogy a macska vagy a kutya bizonyos ételféleségeket  nehezen, vagy nem tud megemészteni.

Allergia esetében ez a javulási  időszak jóval hosszabb, nagyjából 8-12 hét szünet- azaz amikor a kutya, macska nem találkozik a számára allergén anyaggal- szükséges ahhoz, hogy jelentősen oldódjanak az allergiás reakciók.

 

kutya, macska allergiatesztLéteznek allergia-tesztek kisállatok számára, melyekkel elég pontosan meg lehet állapítani a kutya, macska pollen vagy házipor allergiáját. Az eleségallergiára ez azonban nem minden esetben igaz. Előfordulhat ugyanis, hogy eleségallergia teszt esetén történnek fals pozitív, azaz tévesen allergiát mutató tényezők is. Így fordulhat az elő, hogy némely esetben a teszt szerint mindenre allergiás kutya, macska vígan tolerál többféle, a tesztben kimutatott fehérje típust is.

Érdemes-e elvégeztetni mégis az allergiatesztet?

Bátran kérdezzünk az ezt javasló állatorvostól, győződjünk meg róla, hogy az igen költséges vizsgálat elvégzése előtt minden más eshetőséget számba vettünk-e.

Ha nem végeztetjük el a tesztet, vagy bizonytalanok vagyunk a teszt eredményében és étel-allergiára gyanakszunk, étel-próbát, azaz eliminációs tesztet kell végezni. Ez jóval hosszadalmasabb, ám, ha mindent betartunk, nagyon pontos eredményre juthatunk és könnyebben összeállíthatjuk a kisállat új étrendjét.

 

Az eliminációs teszt kutya, macska esetében:

12 hétig olyan eledelt szükséges adni a kutyának, macskának, ami csak olyan fehérjeforrást tartalmaz, amivel eddig nem találkozott. Kizárólag egy féle hús alapú fehérjeforrást kaphat, illetve, mivel allergia a tápok vagy otthon készített eledelek bármely fehérjetartalmú összetevőjére kialakulhat, ezért a hús mellé adott gabonafélékre, rizsre is gyanakodhatunk.

 

 

allergiás kutya etetése

Ezt az étrendet megfelelően összeállítani eléggé nehéz.

Kizárni mindent, amire allergiás lehet és ennek megfelelően etetni az eliminációs diéta során, közben megadni minden szükséges tápanyagot, úgy, hogy mi állítjuk össze az eledelt igazi kihívás!

 

 

 

Erre kínálnak alternatívát a hipoallergén tápok az eliminációs diéta kezdeti, vagy akár későbbi szakaszában:

Hidrolizált fehérje: az alacsony molekuláris súlyának köszönhetően ezek a hidrolizált fehérjék jól emészthetőek, ízletesek és hipoallergének, hogy miért?: mert ezeket a kis molakulasúlyú, hidrolizált fehérjéket teljesen máshogy érzékeli az immunrendszer. Ez a már kialakult allergia esetén is igaz. Azaz ezekre a fehérjéket nem érzékeli „ellenségként”, így a heves immunreakció és az allergiás tünetek (bőr és emésztőszervi tünetek) is elmaradnak.

Ilyen hidrolizált "allergiamentes" fehérjéket tartalmaz kizárólag a Hill's hipoallergén Z/D elnevezésű száraztáp, amely létezik normál és mini méretben is, külön gondolva a kis testméretű kutyusokra. Hipoallergén táp, amellyel érdemes elkezdeni az eliminációs diétát, kb. 6 hét múlva látható eredménye lesz, ha valóban ételallergiáról van szó. 

 kutyatáp allergiára

 

CALIBRA VET Hypoallergenic-diétás gyógytáp allergiás kutyánakA Calibra hypoallergenic pedig a rendkívül jól tolerálható lazaccal segíthet ebben illetve az, hogy nem tartalmaz sem gabonaféléket, sem rizst (sajnos a rizsre is egyre több kutya allergiás)

  Calibra Vet Dog Hypoallergenic Kangaroo 400 g hipoallergén kutyakonzerv  Calibra Vet Dog Hypoallergenic Horse 400 g

 

Mást az előre összeállított étrenden vagy hipoallergén tápon kívül nem szabad adni az eliminációs diéta első 12 hetében. Sem jutalomfalat, sem csont, sem műcsont pl. szárított bőrből.

 

Ebben az időszakban, amennyiben az allergia miatt már kialakultak egyéb betegségek, fertőzések is,  pl. gombásodás, rüh…, természetesen ezeket is kezelni kell az állatorvos által javasolt módon. Illetve megtámogathatjuk például a bőr regenerálódását bizonyos készítményekkel.

Amennyiben a tünetek a 12 hét alatt nem mérséklődtek, lehet, hogy mégsem ételallergiáról van szó, vagy a diéta során kapott eledelre is allergiás. Vagy az allergia során olyan másodlagos bőr vagy fülgyulladást okozó baktériumok, gombák, atkák szaporodtak el a legyengült immunválasz miatt, amelyek a hipoallergén táppal való etetés mellett egyéb kiegészítő kezelést is igényelnek.

Exclusion monoprotein tápok:

Extrém allergia esetén is kitűnő, a kis molekulasúlyú hidrolizált fehérjéknek köszönhetően.

Teljes értékű diétás eledel hidrolizált állati monoprotein recepttel ételintoleranciában szenvedő kutyák számára

 

Ha a 12 hét alatt az eliminációs diéta meghozta a hatását, azaz jelentősen csökkentek a kutya, macska tünetei, elkezdhetjük a provokációs tesztet. Kerüljön a tálba az eredeti eledel, amelynél gyanakodtunk az allergiára. Ha újra jelentkeznek a tünetek, igazoltuk az ételallergiát!

eliminációs diéta

Innentől kezdve már „csak” az a feladat, hogy megállapítsuk, az eledel mely összetevője vagy összetevői ludasak a dologban.

Az eliminációs diéta első 12 hete során adott eledel mellé 2 héten keresztül el kell kezdeni egy újabb fehérjeforrás bevezetését a kutya, macska étrendjébe. De mindig CSAK egyet! Pontos képet alkothatunk ezzel a módszerrel a kutya, macska allergiájáról.

Az új fehérjeforrás 2 hetes bevezetése alatt ugyanis, ha újra produkálja az allergiás tüneteket, akkor elkaptuk az egyik bűnöst, amit ezek után kívül kell hagyni az etetőtálon. Ha nincsenek tünetek, akkor bátran adhatjuk.

 2 hetes periódusokkal lehet váltani az újabb fehérjeforrásokra, azonban, ha valamelyikre a kedvenc nagyon erősen bereagál, érdemes egy ideig újra az elimnációs diéta kezdetén adott hipoallergén táppal, eledellel etetni, hogy szervezete ismét megnyugodjon, mielőtt belevágunk a következő fehérjeforrás tesztelésébe!

  ELEDELEK BŐR, SZŐRZET és EMÉSZTÉSI PROBLÉMÁS KUTYUSOKNAK, NÉZZE MEG IDE KATTINTVA!

 

 

 

Toklász, egérárpa? Hogyan tud egy egyszerű gyomnövény nagy bajt okozni?

A száraz növényi rész a szúrós végével bárhová be tud fúródni a kutya bőrébe, illetve bármely testnyíláson keresztül bekerülhet az állatba, ami lehet a szem, száj, orr, fül, hüvely, pénisz,- majd a bejutás után az állat mozgásával együtt a toklász is vándorol egyre tovább egyre mélyebbre, ugyanis a rajta található szálkák megakadályozzák a mag kipottyanását, vagy visszafelé haladását.

Bármely testrészbe jutva súlyos gyulladást okoz, előrehaladott állapotban felfakadó, gennyedző, váladékozó seb jelzi jelenlétét

Mivel NE etessük kisállatainkat

Kedvenceink sokszor édes szemekkel kérnek valami finomságot, néhány étel esetében viszont kénytelenek vagyunk ellenállni, mert károsak lehetnek a cicákra és az ebekre. 

Jó, ha odafigyelünk, hogy mi kerül a gyomrukba, hisz az ő szervezetük teljesen másképp dolgozik, mint az embereké.

 

2020.07.01 22:20
Asztalról etetni a kutyát

Szabad-e az asztalról etetni a kutyát? Milyen hatása lehet az emberi kajának kedvencünkre?

2020.05.29 00:01
Gabonamentes kutyatáp

Gabonamentes állateledel: Hasznos vagy káros étrend?

Miért adjunk vagy ne adjunk gabonamentes tápokat a kisállatainknak?

Mi az, hogy hollisztikus táplálás?

 

Vigyázat: A holisztikus kutyaeledeltől a kutya SZUPEREBB-nek érezheti magát!
A holisztikus eledel a probléma gyökeréhez nyúl, nem tünetileg kezel, hanem kiegyensúlyozottabbá teszi a kutya egész szervezetét.