A karácsonyi szezonban lévő megnövekedett csomagszámra tekintettel, ADJA LE RENDELÉSÉT DECEMBER 15-ig, ha szeretné, nagy valószínűséggel KARÁCSONY ELŐTT megkapni a csomagot! Köszönjük!

KELLEMES ÜNNEPEKET!

Segíthetek? +36703294346

Kedvenceink
2020.05.29 00:01

Gabonamentes kutyatáp

Gabonamentes kutyatáp

Gabonamentes állateledel: Hasznos vagy káros étrend?

Miért adjunk vagy ne adjunk gabonamentes tápokat a kisállatainknak?

A gabonamentes állateledeleknek hátrányai is lehetnek?

Sok Gazdi dönt a gabonamentes táplálás mellett, vagy egyszerűen azért, mert nem szeretné szénhidrátokkal, esetleg emészthetetlen rostanyagokkal "tömni" a kutyáját, vagy azért, mert ételallergiára gyanakszik. Gluténérzékenységre. Esetleg allergia teszten igazolták is, hogy valós a gyanú arra, hogy a kutya, macska allergiás valamelyik gabonafélére. Néhányan csupán a jó reklámok, divatirányzat miatt döntenek a gabonamentes-gluténmentes táplálás mellett.

 

A kutyák is és a macskák is képesek szénhidrátok nélkül élni, hiszen szervezetük az aminosavakból is képes szintetizálni a sejtjeikhez szükséges energiát. Azonban a szénhidrátbevitel nagymértékben javítja a szervezet működését, könnyen hasznosítható energiát nyújt a kutya számára, tehát a szénhidrátok fő funkciója a szervezetet energiával ellátni.

Másodlagosan pedig jelentős rostforrást biztosítanak, melyek jótékony hatással vannak az emésztésre, és hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyához. 

gabonamentes tápEmiatt szükséges a gabonamentes tápokban a szénhidrátokat valamilyen más növényi alapanyaggal, általában hüvelyesekkel (borsó, lencse...) pótolni.

 

Mi okozza a problémát?

Az elmúlt néhány évben az állatorvosi kardiológusok megfigyelték az általuk látott kutyák számának növekedését, akik kitágult kardiomiopátiában (DCM) szenvednek, olyan szívbetegség miatt, amely csökkenti a szív vér pumpálási képességét. Vannak olyan kutyafajták, amelyeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki a DCM, de a kardiológusok olyan fajtákban diagnosztizálták az állapotot, amelyek nem ismert genetikai hajlammal rendelkeznek, ezért a Szövetségi Gyógyszerügynökség (FDA) vizsgálatot indított.

 

Mit talált az FDA?

Az  FDA  515 jelentést kapott a DCM-ről kutyákban 2014. január 1. és 2019. április 30. között. Amikor megvizsgálták, mit esznek ezek a kutyák, azt találták, hogy 90% -uk gabonamentes élelmet és 93% -ot olyan tápokat kapott, melyek borsót és / vagy lencsét tartalmaztak. Az állateledeleket ásványi anyagok, fémek és aminosavak szempontjából is tesztelték, és szignifikáns rendellenességeket nem találtak.

Mit jelent ez az egész?

A gabonamentes étrend és a DCM kialakulása közötti kapcsolatot nem igazolták teljes mértékben. De számos jelentés van azonban olyan DCM-mel rendelkező kutyákról, amelyek állapota javult vagy teljesen megszűnt, miután elvetették a BEG étrendből és egy speciális aminosav pótlást (Taurin) kezdtek. A rövid válasz az, hogy még mindig nem tudjuk, miért történik ez, de úgy tűnik, hogy a DCM nagyobb valószínűséggel fordul elő olyan kutyáknál, akik csak a gabonamentes állateledelt eszik.

Félni kell-e a gabonamentes tápoktól?

Nem! De ugyanúgy, mint bármely táplálás mellett, itt is érdemes rendszeres szűrővizsgálatokra vinni a kisállatot, hogy időben felfedezhetők legyenek az esetleges problémák.

 

A szívbetegségek esetleges megnövekedett kockázata mellett más okok is vannak a kutyák gabonamentes étrendjének elkerülésére. A gabonamentes étrendben gyakran magasabb a zsírtartalom és a kalória, mint más étrendben. Ez pedig elhízáshoz és annak járulékos következményeihez vezethet.

Tehát ha nem kifejezetten indokolt, csupán "divatból" vagy elővigyázatosságból választaná a gabonamentes tápokat, akkor inkább érdemes jól megfontolni ezt a döntést!

 

 

 

Mi az, hogy hollisztikus táplálás?

 

Vigyázat: A holisztikus kutyaeledeltől a kutya SZUPEREBB-nek érezheti magát!
A holisztikus eledel a probléma gyökeréhez nyúl, nem tünetileg kezel, hanem kiegyensúlyozottabbá teszi a kutya egész szervezetét.
Csirkeallergia-viszket, gyulladt, hullik....
2020.05.25 22:43
Csirkeallergia-viszket, gyulladt, hullik....

Allergiás a kutya a csirkére? Biztos, hogy a csirkére? Ha igen, mit lehet tenni ellene? Főzőcskézni egy allergiás kutyának kész rémálom! Hogyan lehet megoldani egyszerűbben, hogy elmúljanak a kutya csirkeallergiás tünetei?....

 

 

 

2020.05.24 14:19
Miről álmodik az eb?

A kutyák az emberek többségénél sokkal élénkebben álmodnak. Napközben sokszor inkább csak éber álomba merülnek a rövidebb szunyókálásaik során, melyből gyorsan felriadnak, ha valami megzavarja őket...

Giardia fertőzöttség kutyáknál, macskáknál

A giardia nem egy féreg, nem baktérium és nem vírus, mégis megfertőzheti a kutyát, macskát és sajnos minket is. De mégis mi az és mit tehetünk ellene?

Bűzmirigy megoldás természetesen

Problémát okozhat, ha a bűzmirigy tartalma nem vagy csak kis mértékben tud ürülni.

Ilyen esetekben a felhalmozódott, besűrűsödött tartalom a kérdéses terület érzékenységét, irritációját válthatja ki, súlyosabb estekben azok gyulladását okozhatja, valamint testszerte vakaródzást, szőrhullást, bőrgyulladást vagy fülgyulladást eredményezhet. Ilyenkor az állat rendszerint fenekét a földhöz dörzsöli, vakarja, a kérdéses terület kellemetlen szagú, olykor erősen bűzös lehet...