Segíthetek?  info@jozsapet.hu

Kedvenceink
2020.10.06 19:44

Miért hányt a kutyám evés után?

Miért hányt a kutyám evés után?

Evés után néhány percen belül hányt a kutya vagy felöklendezte az eledelt? Rosszul lett?

Akár csak egyszer, akár rendszeresen fordul elő, érdemes átgondolni, hogy mekkora lehet a probléma? Kell-e aggódni vagy egy kis változtatással megelőzhető, hogy újra előforduljon.

 

 

Először is, mik a hányás leggyakoribb okai kutyáknál:

Megváltoztatta-e a kutya táplálkozását a közelmúltban, volt-e tápváltás?
Versenyez-e más háziállatokkal az élelemért, nem habzsol-e túlságosan?
Füvet evett?

Ezek mind lehetséges okok, amelyekre a gyomra reagálhat rosszulléttel vacsora után. Tudja meg, miért betegíthetik meg a kutyáját, és mikor kell az állatorvoshoz vinni.

Áttérés egy új kutyaeledelre

A kutya ételének hirtelen megváltoztatása gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat, ezért a kutyaeledel (fajták vagy márkák) túl gyors cseréje felboríthatja a gyomrát.

Mindenekelőtt fontos az új kutyatápra való áttérés lassan, általában 7-10 nap alatt kivitelezze. A váltás legyen fokozatos, eleinte a régi eledel legyen nagyobb arányban a kutyatápban, majd egyre növelje az új eledel mennyiségét.  Ha továbbra is gyomorproblémák jeleit látja, vagy kutyája nem hagyja abba a hányást, akkor amint lehet, vigye el állatorvoshoz. Lehet, hogy allergiája vagy ételintoleranciája van, esetleg komolyabb problémája lehet (idegen test a gyomorban, szisztémás betegség stb.).

 

Gyors étkezés, habzsolás, szorongás miatt

Bár a legtöbb gazdi feltételezi, hogy az étkezés után hányó kutya érzékeny lehet az ételre, ez nem feltétlenül így van. A szorongás vagy a félelem is lehet az oka. 

Ha kutya versenyez, vagy úgy érzi, hogy versenyeznie kell a ház többi kutyájával az élelemért ez gyorsabb evésre késztetheti, ami túlterhelheti a gyomrát, és csökkentheti a pufferként működő étellel általában lenyelt nyál mennyiségét. És csakúgy, mint mi, az idegesség és a stressz is nyugtalaníthatja a kutyát, és növelheti a gyomorsav szintet.

Amikor a kutyák túl gyorsan esznek, nem fordítanak időt arra, hogy megrágják nagyobb falatokat. Jelentős mennyiségű levegőt is bevesznek, mindkettő regurgitációval vagy hányással visszatérhet. Ha lehetséges, etesse a társaságtól stresszes kutyáját egy eldugott helyen, más állatok nélkül. Kezdje a kis adagokkal és fokozatosan építse vissza normál adag vacsorára, ha látja, hogy minden étkezéskor megnyugodott.

 

kutya hány
-
A kutya szorongásával összefüggésben más problémák is lehetnek, amelyek befolyásolhatják az az optimális emésztést.

Voltak olyan változások a házban, az életében, amelyek megzavarhatták a rutinját? Mostanában költözött vagy megváltoztatta a munkarendjét?

Az ilyen változások nyugtalaníthatják kutyáját, ami hatással lehet emésztőrendszerére. Ha gyanítja, hogy valami ilyesmi okozza a kutya evés utáni rosszullétét, mutasd meg neki, hogy a változások nem befolyásolják a gazdi szeretetét és a már addig kialakult rangsort. Dicsérjen, simogassa és játsszon vele, és nyugtassa meg, hogy minden rendben van. Lassan, idővel alkalmazkodni fog a változásokhoz, és visszatér a régi önmagához. 

Még mindig fontos figyelemmel kísérni étkezési szokásait, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincs-e nagyobb probléma - ha ez hetente többször fordul elő, konzultáljon állatorvosával.

 

Nincs gond, egyszerűen csak imád enni a kutya, ezért falánk

 

Ennek kizárásának az egyik módja az, ha kisebb adagokat ad neki egyszerre, így elkerülve a hirtelen gyomormegterheléstEgy másik lehetőség az, hogy a kutya ételeit egy nagy lapos tányérra vagy sütitálcára terítve tálalja. Ez arra kényszeríti, hogy hosszabb ideig tartson az egyes darabok felkutatása és lenyelése, csökkentve annak esélyét, hogy evés után hányjon. Vannak speciális evéslassító tálak is, amelyek megkövetelik, hogy kicsit több időbe kerüljön a kutyának megenni az eledelt.

 

Füvet evett

 

A kutyák különféle okokból ehetnek füvet, káros hatások nélkül. Azok a kutyák, amelyek más okok miatt nem érzik jól magukat, füvet ehetnek ezzel direkt hányást előidézve, hogy eltávolítsák a gyomrukból azt, ami megbetegítette őket. Miután kutyája kihányta a füvet és az ételt, jobban kell éreznie magát!, ha csak egy egyszerű gyomorrontás. 

Ha kutyája nem tudja abbahagyni a hányást étel és fű elfogyasztása után, a lehető leghamarabb vigye el az állatorvoshoz vagy a sürgősségi állatklinikára. Valami más baj lehet. Lehet, hogy fertőző vagy szisztémás betegsége van, lehet idegen test az emésztőcsatornában vagy akár akutt ellátást igénylő más emésztőrendszeri probléma.

 

 

 

Bűzmirigy megoldás természetesen

Problémát okozhat, ha a bűzmirigy tartalma nem vagy csak kis mértékben tud ürülni.

Ilyen esetekben a felhalmozódott, besűrűsödött tartalom a kérdéses terület érzékenységét, irritációját válthatja ki, súlyosabb estekben azok gyulladását okozhatja, valamint testszerte vakaródzást, szőrhullást, bőrgyulladást vagy fülgyulladást eredményezhet. Ilyenkor az állat rendszerint fenekét a földhöz dörzsöli, vakarja, a kérdéses terület kellemetlen szagú, olykor erősen bűzös lehet...

2018.07.10 21:09
Szúnyogok, szívférgesség

Mit adtak nekünk és kisállatainknak a szúnyogok?

Mivel a Nemzetközi Szúnyog Kartell titoktartási nyilatkozatot nem íratott alá velünk, ezért most felfedjük, ezen csodás meglepetések néhány tulajdonságát....

Eleségallergia és a megoldás!

Gyanítja, hogy a postáson kívül másra is allergiás a kutyája?

Akkor ez a cikk Önnek szól!

Eleségallergia, eliminációs diéta és a megoldás!