Segíthetek?  info@jozsapet.hu

Kedvenceink

Jó ötlet a kutyával való alvás? A tudomány igent mond!

Jó ötlet a kutyával való alvás? A tudomány igent mond!

Jó ötlet kutyával aludni?

Sok vita folyik arról, hogy a kutyával való közös alvás jó-e. Nézzük, milyen előnyei lehetnek annak, ha együtt alszunk kedvencünkkel.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a kutyával való alvás rossz éjszakai pihenést eredményezhet.

Számos olyan tanulmány létezik azonban, amelyek kihangsúlyozzák a kutyával való együtt alvás jótékony hatásait. Például a kölyökkel való alvásnak számos mentális előnye van, többek közt fokozott biztonságérzet és kényelem. A kutyával együtt alvó embereknél sokkal kisebb arányban fordulnak elő rémálmok, a felmérések szerint.

 

	 Scruffs Highland Dog Bed KutyafekhelyekAz együtt alvás persze nem feltétlenül az egy ágyban alvást jelenti, hanem azt is, hogy kutyusunk valahol a közelünkben van éjszaka a szobában.

A kutyával való alvás oxitocint szabadít fel az agyban. Ez az a  anyag, amely többek közt akkor jelenik meg nagyobb mennyiségben, amikor az ember szerelmes lesz. Az oxitocin elősegíti a theta agyhullámokat, amelyek a REM alvással társulnak. Ez azt jelenti, hogy valószínű a mélyebb, jó minőségű alvás, ha kedvencünk a közelünkben van. Az oxitocin felszabadulása enyhíti a szorongást és a stresszt is , amelyek segíthetnek a jobb alvásban.

A kutya simogatása akár a vérnyomás csökkentésében is segíthet . Ez nem csak az ébrenlét idején történik, hanem alvás közben is.

Természetesen ne feledje, hogy az együtt alvás nem mindenkinek való. Ha Önnek valami miatt kényelmetlen, rosszul érzi magát, beteg, sérülékeny vagy a nagyon felületesen alszik, fontolja meg, mi a jobb.

 

Most pedig jöjjön 13 ok, hogy miért jó együtt aludni a kutyánkkal:

 

1. Csökkenti a depressziót, rossz kedvet. A kutyával való alvás során felszabaduló oxitocin enyhíti a szorongást és a stresszt is, amelyek segíthetnek a jobb alvásban.


2. Növeli a biztonságérzetet, főleg az egyedülálló nők esetében.

 

3. Segít az álmatlanságban szenvedőknek a könnyebb elalvásban, jobb minőségű, pihentetőbb álmokat hoz.

 

4. Sokkal kisebb esélyünk van rosszat álmodni, ha velünk van a kedvencünk éjszaka.

 

5. Magányosság: egy kutyát átölelve azonnal megszűnik a magányosság érzése.

 

6. A jobb minőségű alvás aktívabb, energikusabb nappalt eredményez. 

 

7. Csökkenti a stresszt. A kutya tulajdonosok nagy része állítja a tanulmányok szerint, hogy a kutyával együtt alvás jobb mentális állapotot eredményez náluk.

 

8. Segít a magas vérnyomáson. A kutya simogatásának nyugtató hatása csökkentheti a vérnyomást.

 

9. Erősíti a kapcsolatot a kutyával, ami kölcsönösen rengeteg pozitív hatással bír ébrenlét közben is.

 

10. Jó hír a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosainak - az American Heart Association tanulmánya összefüggést talált az állattartás és az egészséges szív között. Ez valószínűleg összefügg az aktívabb életmóddal és a kiegyensúlyozottabb vérnyomással is.

 

11. Sokan attól tartanak a kutyával való alvás kapcsán, hogy allergéneket hozhatnak a hálószobába. Egy tanulmány azonban azt találta, hogy azoknál a csecsemőknél, akik háziállataikkal aludtak, ritkábban alakultak ki allergiák az élet későbbi szakaszaiban.

 

12. Háziállatok tartása a háztartásban számos egészségügyi előnnyel jár, mint az alacsonyabb koleszterin- és trigliceridszint, csökkent magányosságérzet és több lehetőség az aktív tevékenységekre és a szocializációra. Akár ébren, akár alvás közben, az egészségi állapot javulásához vezethet, ha sokat van együtt a kutyájával a gazdi.

 

Kisgyermekeket, babákat soha ne altassunk együtt kutyával, bármilyen kedves is kisállatunk, mert a gyermek veszélybe kerülhet, ha álmában rossz mozdulatot tesz, netán fájdalmat okoz a kutyusnak!

 

hills-kutyatáp-akció

 

Bármennyire is hasznos lehet a kutya közelében való alvás, a legjobb, lefektetni néhány alapszabályt a biztonságos és kényelmes együtt alvásért. 

Itt található néhány tipp:

 

  • Határok meghúzása: Határozzon meg egy olyan területet az ágyban, ahol kutyája alhat. Akár az ágyán, akár a mellettük lévő saját kutyaágyban, győződjön meg róla, hogy világos számára, hogy hol lehet és hol nem.
  • Ne engedje meg az agressziót: Ha a kedvence bárminemű agresszív viselkedést mutat, ne nézze el neki, bármilyen kis cuki is. Forduljon kutyakiképzőhöz, aki hasznos tanácsokkal látja el.
  • Vigyük ki lefekvés előtt: biztosan nem szeretné, ha kedvence balesetet szenvedne az ágyában. Ennek elkerülése érdekében közvetlenül lefekvés előtt, és reggel felébredéskor azonnal vigye ki a szabadba.
  • Tartsa tisztán kedvencét: A háziállat rendszeres, de nem túlzásba vitt fürdetése szintén minimálisra csökkenti a szennyeződéseket vagy allergén anyagok bekerülését az ágyba.

 
A kutyával való alvás nem mindenkinek való! Egyes kutatások azt mutatják, hogy bizonyos esetekben a háziállatokkal való alvás ronthat az alvás minőségén:

  • Ha túl fiatal, még nem szobatiszta vagy rosszul szocializált a kutyus.
  • Ha Ön allergiás.
  • Ha Önnek komoly alvási nehézségei vannak.
  • Ha Ön vagy a kutya beteg.

 

Bármelyiket is választja, éjszaka együtt vagy külön a kutyussal, a lényeg, hogy élvezze ki a kutyázás minden csodás pillanatát!

 

 

2020.05.29 00:01
Gabonamentes kutyatáp

Gabonamentes állateledel: Hasznos vagy káros étrend?

Miért adjunk vagy ne adjunk gabonamentes tápokat a kisállatainknak?

Mi az, hogy hollisztikus táplálás?

 Vigyázat: A holisztikus kutyaeledeltől a kutya SZUPEREBB-nek érezheti magát!

A holisztikus eledel a probléma gyökeréhez nyúl, nem tünetileg kezel, hanem kiegyensúlyozottabbá teszi a kutya egész szervezetét.

2020.09.22 19:51
Az aloe vera ereje

Az aloe vera története páratlan.

Évezredek óta és minden kontinensen gyűjtik a pozitív tapasztalatokat erről a
rendkívüli gyógynövényről. Az aloe vera külsőleg és belsőleg alkalmazva egyaránt rendkívül hasznos.

Echinacea hatása az immunrendszerre

Az Echinacea leginkább az immunrendszerre gyakorolt ​​jótékony hatásáról ismert.

Számos tanulmány megállapította, hogy ez a növény segíthet az immunrendszerének a fertőzések és vírusok leküzdésében.

2020.03.07 23:04
Sztívia a bűntelen édes íz

Stevia-Sztívia a természetes édesítőszer: Hogyan kell használni a steviat cukorpótlóként?

A Stevia használható asztali cukor helyett a kedvenc ételeiben és italaiban. Egy csipetnyi stevia por körülbelül egy teáskanál asztali cukorral egyenlő.