Segíthetek?  info@jozsapet.hu

Kedvenceink

8 fontos pont a kutya száraztáppal etetése során

8 fontos pont a kutya száraztáppal etetése során

Mire érdemes figyelni a kutya száraztáppal etetése során?

Fontos pontok, melyeket érdemes betartani, ha száraztáppal eteti kutyáját.

1. Unalmas-e, ha mindig ugyanazt a tápot eszi a kutya?

Nekünk, embereknek furcsa lenne, ha mindig ugyanazt kellene ennünk, de a kutya számára, ha már sikerült eltalálni a legalkalmasabb kutyatápot, cseppet sem unalmas, inkább sokkal kedvezőbb, mint állandóan váltogatni a kutyakaját. Pont a gyakori tápváltásoktól szokott inkább híg széklet és emésztési probléma kialakulni.

2. Mennyi idő alatt kell elfogynia a szárazeledelnek a tálból?

Ahogy mi is különböző tempóban eszünk, úgy bizonyos határokon belül a kutyánknál is normális ez. Vannak, aki lecsapnak az eledelre és van olyan kutya, amelyik kényelmesen eszi meg a tápot. A túl gyors, habzsoló evés néha okozhat problémákat, erről itt olvashat.

Amennyiben túl lassan, 10-15 percnél tovább tart az evés, száraztáp esetén, adódhat lustaságból, elkényeztetésből, de jelezhet problémát is, ínygyulladás, száj vagy fogprobléma, nyelési nehézség...stb.

3. Fontos-e, hogy legyen víz a kutya közelében a száraztáppal való etetés során?

IGEN! Rendkívül fontos! A száraztáp a kutya gyomrában nedvességet vesz fel, megduzzad. Szükséges a bőséges ivóvíz, ahhoz, hogy a száraztáp emésztése minél jobb legyen.

4. Szükséges-e hipoallergén táppal etetni a kutyát?

Nem, amennyiben nincs táplálékallergiára utaló jel. Pusztán azért, mert divatos, vagy ezt halljuk a környezetünkből, amennyiben nincs problémája például a csirkével a kutyusnak, nyugodtan adhatunk neki olyan tápot, amely tartalmaz csirkehúst vagy gabonát.

 


Gabonamentes kutyatáp

Gabonamentes állateledel: Hasznos vagy káros étrend?

Miért adjunk vagy ne adjunk gabonamentes tápokat a kisállatainknak?


5. Mi a legjobb módja a tápváltásnak?

Amennyiben valamilyen okból úgy dönt, szeretne új száraztápra váltani kutyája etetése során, tegye ezt fokozatosan. Keverje az új tápot a régihez, folyamatosan növekvő arányban, körülbelül egy hét alatt így lecserélve a régi tápot az újhoz. Így van ideje a kutya emésztőrendszerének alkalmazkodni az új eledelhez és nagy eséllyel elkerülhető a tápváltással gyakran együtt járó hasmenés. Ha mégis előfordul, nem kell megijedni, egyeltalán nem biztos, hogy gond van az új táppal, adjunk még pár nap türelmi időt neki.

6. És ha a kutyám nem akarja megenni a száraztápot?

Amennyiben jó minőségű az a száraztáp, amivel etetni szeretné a kutyát és nincs a fentebb említett egészségügyi problémája a kutyának, akkor előfordulhat, hogy csak azért nem eszi meg, mert tudja jól, hogy a Gazdi megsajnálja és kap helyette finom falatokat az asztalról.

Kedves Gazdi! Ebben az esetben legyen kicsit szigorúbb ls a kutya hamar rá fog jönni, hogy bizony el kell ropogtatnia a tápszemeket, ha nem akar éhes lenni. Ez persze beletelhet néhány nap szigorkodásba.

7. Fontos, hogy milyen, mekkora, mennyi idős kutyának szánt tápot etetek a kutyámmal?

IGEN! Mindig az életkorának és testméretének megfelelő tápot kell választani. Nem tesz jót például a magas fehérjetartalom egy nagy testű kutyának, főleg ha egész nap fekszik, ugyanakkor egy munkakutyának például sokkal magasabb energiatartalmú száraztápra van szüksége, mint egy idősödő ölebnek. 

8. Mi a helyzet a gyógytápokkal?

A gyógytápok, diétás eledelek alapvetően valamilyen krónikus vagy idült betegségben szenvedő kutyának, vagy betegségre különösen hajlamos kutyusnak készülnek. Nem tartalmaznak plusz gyógyszeres összetevőket, azonban speciális az összetételük, ezért érdemes kikérni állatorvos tanácsát, hogy szükséges-e, illetve mennyi ideig szükséges a gyógytápokkal való etetés.

 

 

Jó ötlet a kutyával való alvás? A tudomány igent mond!

Jó ötlet kutyával aludni?

Sok vita folyik arról, hogy a kutyával való közös alvás jó-e. Nézzük, milyen előnyei lehetnek annak, ha együtt alszunk kedvencünkkel.

Miért hányt a kutyám evés után?

Evés után néhány percen belül hányt a kutya vagy felöklendezte az eledelt? Rosszul lett?

Akár csak egyszer, akár rendszeresen fordul elő, érdemes átgondolni, hogy mekkora lehet a probléma? Kell-e aggódni vagy egy kis változtatással megelőzhető, hogy újra előforduljon.