Segíthetek?  info@jozsapet.hu

Rovarfehérjés kutyatápok

A rovarfehérjés kutyatápok egyre népszerűbbé válnak a kutyaetetés területén, és ez egy jó okkal van. Ezek a tápok a hagyományos kutyaeledeltől térnek el, mivel fő összetevőjük a rovarfehérje. Az egyik leggyakrabban használt rovarfaj a fekete katonalégy lárva, mely kiváló fehérjeforrás és gazdag ásványi anyagokban is.

Az ilyen típusú tápok számos előnnyel járnak a hagyományos, állati eredetű fehérjét tartalmazó tápokkal szemben. Egyrészt a rovarok nagyon hatékonyak a fehérjetermelésben, sokkal kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek, mint a szarvasmarha vagy a baromfi. Emellett az allergiás reakciók valószínűségét is csökkentik, mivel az emberek és a kutyák körében is gyakori allergiákat okozó gabonák nincsenek jelen ezekben a tápokban.

A rovarfehérjés tápok általában kiegyensúlyozott tápanyagprofilúak, és tartalmazhatnak olyan fontos összetevőket, mint a taurin és az Omega-3 zsírsavak. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden kutya más, és egyeseknek senszitivitása lehet az egyes összetevőkkel szemben, ezért mindig fontos konzultálni állatorvosával mielőtt áttérne a rovarfehérjés tápokra.

A rovarfehérjés kutyatápok kiváló alternatívát jelenthetnek a hagyományos kutyaeledeleknek, melyekkel nem csak kielégítheted kutyád táplálkozási igényeit, de hozzájárulhatsz a fenntarthatóbb és környezetbarátabb étrend kialakításához is.


14termék 114
14termék 114

Miért adjak rovarfehérjés tápot a kutyámnak?

 

A kutyák és macskák ételintoleranciája gyakori probléma, amely egyre gyakoribb. Az ok gyakran egy-egy állati fehérje típús – más szóval, kedvence reagál a táplálékában lévő húsra. Ráadásul a hagyományos hústermelés  nem éppen segít csökkenteni a macska vagy kutya karbon-mancsnyomát, és káros az éghajlatunkra.

  • A rovarok védik környezetünket és jó táplálékot kínálnak kedvenceinknek.
  • Nemcsak kiváló minőségű fehérjeforrás, hanem értékes zsírsavakat és ásványi anyagokat is biztosítanak. 
  • 85% körüli biológiai értékükkel nagyon könnyen emészthetőek, gazdagok rézben, vasban, B-vitaminban, mangánban, foszforban, szelénben és cinkben. 
  • A rovartenyésztés szigorú higiéniai feltételek mellett történik , és nem igényel antibiotikumot.
  • A rovarfehérjét tartalmazó kutya- és macskaeledel ugyanolyan jó, mint a hagyományos húsból készült eledel. Házi kedvenceinknek esszenciális aminosavakra van szükségük, amelyeket nem maguk állítanak elő, hanem csak táplálékkal jutnak hozzá. A rovarok kiváló minőségű forrásai lehetnek ezeknek az anyagoknak. Az, hogy az aminosavak honnan származnak, az állat emésztőrendszere szempontjából lényegtelen. A döntő az, hogy kellő mennyiségben elérhetőek legyenek.
  • A kutyáknak és macskáknak szánt rovareledel formáját, színét, állagát, illatát és ízét tekintve ugyanolyan könnyen emészthető, mint a hagyományos táplálék. A háziállatok kiválóan elfogadják az összes ételfajtánkat. És ne aggódjon: a rovarfehérjés kutyatápokban nem talál egész rovarokat, tapogatókat vagy rovarhéjakat. A rovarokat feldolgozzák, szárítják és porrá őrlik, mielőtt bebáboznának.

A rovarok tökéletes alapot képeznek a hipoallergén táplálékhoz, mivel a kutyaeledelben ritkán használt fehérjeforrást képviselnek. Mivel nem az általánosan etetett fehérjetípusok közé tartozik, ezért a kutyák nagyon nagy eséllyel semmiféle allergiás reakciót nem mutatnak rá, még extrém allergia esetén is bátran adható a hagyományos kutyatápok, kutyaeledelek helyett. Nagyon sok gazdi a rovarfehérjés tápokkal találja meg hosszas keresgélés után a végleges megoldást kutyusa számára.

Tisztában vagyunk vele, hogy kezdetben sokan szkeptikusak vagy akár undorodunk a rovarok gondolatától. Miért van ez?

Mi, Európában, a rovarokat „kártevőknek” tekintjük. Viszonylag kevesen veszik észre, hogy a hasznos rovarok száma jóval meghaladja a káros fajtákat. A méhek finom mézzel és viasszal látnak el bennünket, beporozzák növényeinket, és sok rovarnak is szerepe van az organikus kártevőirtásban.

InszektentellerDe hogy a rovarok az emberek táplálékforrása, vagy hűséges, négylábú barátaink tápláléka? A legtöbb ember eleinte furcsának érzi ezt a koncepciót. Elsősorban mi váltja ki ezt az undort? Az undor érzése veleszületett érzelem. Undorérzetünket mindenekelőtt kulturális hátterünk és a társadalom, amelyben élünk, befolyásolja.

A nyugati országokban "gusztustalannak" tartott dolgokat a világ más részein teljesen normális élelmiszernek tekinthetik. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének információi szerint a rovarok a világon kétmilliárd ember hagyományos étrendjének részét képezik. Becslések szerint az emberek több mint 1900 különböző rovarfajt használnak táplálékul. Sok rovarfaj valódi finomságnak számít.

 

Európában egyre többen próbálják ki ezt a fehérjeforrást az emberi táplálkozással összefüggésben is. Ennek egyik oka, hogy a hagyományos állattenyésztésből adódó környezeti problémák egyre nyilvánvalóbbá válnak. Másodsorban azonban a globális élelmiszerhiány miatti aggodalom az alternatív fehérjeforrások, például a rovarok keresését ösztönzi.
Rengeteg egyéb ok is van arra, hogy miért tekintsük a rovarokat kedvenceink táplálékforrásának.
A rovarok jót tesznek az éghajlatnak
A hagyományos hústermelés jelentős károkat okoz a környezetben. A rovarok felhasználása kutya- és macskaeledelünkben nagyban hozzájárulhat a klímavédelemhez, mert a termelés lényegesen kedvezőbb a környezet számára. Nézzük meg részletesebben.

 

A rovartenyésztés kevesebb üvegházhatású gázt jelent

A globális üvegházhatású gázok kibocsátásának nagy része az állatokból készült élelmiszerek előállítására és a hozzájuk szállított takarmányra vezethető vissza. 1 kilogramm marhafehérje előállítása akár 175 kilogramm üvegházhatású gázt is okoz. 1 kilogramm rovarfehérje védelme mindössze 14 kilogrammot eredményez. A rovartenyésztés lényegesen környezetbarátabb, mint a baromfi- vagy sertéstartás.

 

A rovartenyésztéssel sokkal alacsonyabb a talajszennyezés 

A szarvasmarhákból, sertésekből és egyéb haszonállatokból származó trágya ammónia (NH3) felszabadulását okozza. Ez negatív hatással van az éghajlatváltozásra, és talaj- és vízszennyezést okoz. A sertéstenyésztéshez képest a rovartenyésztés lényegesen kevesebb ammónia szabadul fel. Testtömeg-növekedésenként a sertések 1140 milligramm NH3-t okoznak, míg a rovarok mindössze 1 milligramm NH3-t.

 

A rovarok kevesebb vizet igényelnek

A vízhez való hozzáférés a jövőben nehezebb lesz. A Welthungerhilfe német jótékonysági szervezet becslései szerint 2025-re körülbelül hárommilliárd ember szenved majd vízhiánytól. A hústermelés jelentősen hozzájárul ehhez a problémához. 1 kilogramm marhahús „vízlábnyoma” hozzávetőlegesen 15 000 liter víz, míg 1 kilogramm rovar megfelelője mindössze 4 000 liter. A rovartenyésztés sokkal kevesebb vizet igényel, mint a szarvasmarha, mert a rovarok sokkal jobban ellenállnak a vízhiánynak. A rovarok eleve nagyon keveset isznak, és nem veszítenek sok vizet bőrükön és légzőrendszerükön keresztül.

 

A rovartenyésztés sokkal kevesebb helyet foglal el

A hús és egyéb állati eredetű élelmiszerek előállítása a világ hasznosítható mezőgazdasági területeinek nagy részét igényli. 1 kilogramm marhafehérje előállításához tízszer akkora földterületre van szükség, mint 1 kg rovarfehérje előállításához.

 

A rovarok sokkal takarékosabbak a táplálék tekintetében, mint a hagyományos állatállomány

2030-ra több milliárd állaton kívül több mint kilencmilliárd embert kell etetnünk, ami azt jelenti, hogy az élelmiszerhiány fontos téma. A rovarok hidegvérű állatok, és a hagyományos állattenyésztéshez képest lényegesen hatékonyabbak az élelmiszer-felhasználás szempontjából. A rovarok átlagosan 2 kilogramm táplálékot tudnak 1 kilogramm rovartömeggé átalakítani. A szarvasmarhának viszont 8 kilogramm takarmányra van szüksége 1 kilogramm testtömeg előállításához. A rovarok rendkívül takarékosak, és nagyon magas rosttartalmú élelmiszerekből is meg tudnak élni, amelyeket az emberek nem tudnak hatékonyan hasznosítani.