Segíthetek?  info@jozsapet.hu

Száraztápok

Száraztáp, szárazeledel

A száraztáp és a szárazeledel a legjobb választás, ha szeretnénk kedvencünk számára megfelelő tápértékkel bíró, egészséges ételt biztosítani minden nap.

Előnyei a kutyák száraztáppal való etetésének:,  

  • valóban minden vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, ami a kutyák számára szükséges
  • akár hosszú távon is alkalmazható önmagában, nincs szükség táplálékkiegészítőkre egy jó minőségű száraztáp mellett
  • megfelelő mennyiségű víz biztosítása mellet kitűnően rendben tartja az emésztést
  • a száraztáp nagy előnye ezen felül, hogy erősíti, tisztán tartja a kutya fogait

Mennyi száraztápot etessek?

A kutyák szinte mindig éhesek, de nem szabad őket addig etetni, amíg jónak látjuk, hanem be kell tartanunk az előírásokat és az ajánlásokat ahhoz, hogy egészségesen fejlődhessenek. Minden kutyafajtának és korosztálynak figyelembe kell venni az alapvető szükségleteit hiszen az sem szerencsés, ha túl kevés száraztápot kapnak, de az sem, ha túl sokat. Mindig tájékozódjunk az adott étel mennyiségéről, illetve számoljuk ki, hogy azzal az adaggal elegendő mennyiségű vitamin, ásványi anyag és tápanyag jut-e a szervezetébe ahhoz, hogy egészséges maradhasson.

Mire figyeljünk száraztáp választásnál...

A száraztáp kiválasztásánál vegyük figyelembe a kutya méretén és korán felül egészségi állapotát, valamint mozgásigényét is.

Azok a kutyák, akik kisebb helyen töltik napjaik jelentős részét, ezen felül pedig nem túl mozgékonyak, sokkal kevesebb kalóriát igényelnek, mint azok, akik gyakran futnak, esetleg nagyobb terület áll a rendelkezésükre. A száraztápok mindkét esetben megfelelőek a kutya etetéshez, hiszen vitaminok és ásványi anyagok mellett húst, zöldségeket, sok fehérjét, zsírt és még gabonaféléket is tartalmaznak.

Áruházunkban nagy választékban talál kölyökkutya tápokat, hipoallergén eledeleket, gabonamentes termékeket, felnőtt kutyatápokat és sportkutya tápokat...

A nálunk kapható prémium kutya száraztápok listája:

Happ DogHill's, Happy&FitJackHapp Dog Natur-CroqHappy Dog SensibleHappy Dog Supreme kutyatápHill's gyógytápok.....

Száraz tápok, kölyök, fiatal, felnőtt, és idős kutyáknak, speciális tápok, nagy mozgásigényű kutyáknak, kedvenc ebeknek...

 

Milyen összetevőkből áll egy kutya száraztáp?

 

A kutya vegyes táplálkozású húsevő, akinek növényi táplálékra is, és  37  alapvető tápanyagra van szüksége.

Ezeket 6  fő tápanyagcsoportba soroljuk  . Ezek víz, fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok.

A megfelelő tápanyag-egyensúly elérése érdekében az állateledel-gyártók olyan összetevők keverékét vegyítik össze a száraztápok gyártása során, mint a hús és hal, zöldségek, gabonafélék, vitaminok és ásványi anyagok, hogy olyan kutyatápot állítsanak elő, amely kielégíti kutyája táplálkozási igényeit.

Azok a kutyatulajdonosok, akik komplett kutya száraztápot etetnek, biztosak lehetnek abban, hogy kielégítik kutyájuk táplálkozási igényeit.
 

Az évtizedek során az állateledel-gyártók kifejlesztették a táplálkozási szakértelmüket annak biztosítására, hogy beépítsék a kisállatok takarmányozásának legújabb vívmányait. Az állateledel-gyártók a FEDIAF (Európai Kisállatélelmiszer-ipari Szövetség) táplálkozási irányelveinek és az NRC (Nemzeti Kutatási Tanács) irányelveinek megfelelően állítják elő a termékeket. Ezek az irányelvek részletezik a különböző életszakaszokban lévő kutyák táplálkozási igényeit, és független táplálkozási szakértők rendszeresen felülvizsgálják őket Európa-szerte és az Egyesült Államokban.

Szigorú jogszabályok szabályozzák azt is, hogy milyen összetevőket lehet felhasználni az állateledel gyártása során. Ezt a jogszabályt Európa határozza meg, és az importált, kereskedelmileg elkészített állateledelre is vonatkozik.
 

A kedvtelésből tartott állatok takarmányozásával és élelmiszertechnológiájával kapcsolatos ismeretek bővülése az évek során jelentősen átalakította az állateledel-ipart. Az állatorvosi szakma mára széles körben elismeri, hogy a kedvtelésből tartott állatok hosszabb és egészségesebb életet élnek a jobb táplálkozás eredményeként.

Kutya száraztáp jellemzői az egészséges kutyaétrendhez

Komplett  – megfelelő mennyiségben biztosítja az összes szükséges tápanyagot
Kiegyensúlyozott  – a tápanyagok a megfelelő arányban vannak jelen
Emészthető  – kutyája képes megemészteni a táplálékot és felszívja a tápanyagokat
Ízletes  – kellően étvágygerjesztő az evéshez
Biztonságos  – méreganyagoktól vagy vegyszerektől, mesterséges adalékanyagoktól mentes 

Kutyaeledel Hozzávalók

Állati származékok

 

A húsok általában jó fehérje-, esszenciális zsírsav-, vas- és néhány B-csoport vitaminforrás. Ezenkívül megadják a száraztáp ízét, és jó emészthetőségük van.

A prémium száraztáp gyártók általában a humán élelmiszeripar melléktermékeit használják fel, amelyek állatorvosi felügyelet mellett levágott állatokból származnak.  Ezek az anyagok megfelelnek a nagyon magas biztonsági és minőségi előírásoknak, amelyeket az előírások határoznak meg.
A száraztáp gyártók csak olyan fajokból származó anyagokat használnak, amelyek általánosan elfogadottak az emberi táplálékláncban.  A tagok marha-, bárány-, baromfi-, sertés-, hal-, nyúl- és vadhúsból készülnek. 

 

Hal

 

A hal kiváló minőségű fehérjeforrás.  A halhús jódot tartalmaz. Mivel a csontokat gyakran megőrlik a hal elkészítésekor, jó kalcium- és foszforforrás is biztosított azzal, ha halas száraztápot etetünk.

Az zsírosabb halak húsa A- és D-vitamint és omega-3-at tartalmaz . A halakat általában két csoportra osztják;  fehér hal  - foltos tőkehal, sima lepényhal, tőkehal, vékonybajszú tőkehal és nyelvhal;  olajos halak  - hering, szardínia, makréla, szardínia, tonhal, lazac és pisztráng. 

 

Tejtermékek és tojás a száraztápban

 

A tejtermékek és a tojás kiváló minőségű és emészthető fehérjét biztosítanak a száraztápokban.  A tejtermékek kalciumot és számos vitamint is tartalmaznak. Az állateledelben használt tejtermékekre példa a sajt és a tejtermékek.

Zöldségek

 

A zöldségek kiváló vitamin-, ásványianyag- és rostforrást biztosítanak.  A szójabab fehérje- és energiaforrást, omega-6-ot, B-vitamint, rostot és ásványi anyagokat biztosít.

Gabonafélék és gabonamelléktermékek

 

A gabonafélék fontos energiaforrást, bizonyos mennyiségű fehérjét és egyéb tápanyagokat biztosítanak, beleértve a tiamint és a niacint.  Bár a kutyáknak nincs abszolút szénhidrátszükségletük, könnyen emészthető formában kiváló energiaforrást jelentenek.

Az állateledelek jó szénhidrátforrásai általában gabonaalapúak, például kukorica (kukorica), rizs, búza, árpa vagy cirok. Bizonyos rostok, például a mérsékelten fermentálható rostok, mint például a répapép vagy a rizskorpa, további jótékony hatással lehetnek az emésztőrendszer egészségére

Zsírok és olajok (állati és növényi)

 

A zsírok és olajok energiát és esszenciális zsírsavakat biztosítanak ezért lényeges alkotóelemei egy kutyat száraztápnak. Fontosak az optimális egészséghez, beleértve a veseműködést, a szaporodást és a fényes szőrzetet. Az esszenciális zsírsavak (EFA) két típusa létezik – omega 3 és 6. Egyes zsírok A-, D-, E- és K-vitamin forrást is biztosítanak.

Vitamin- és ásványianyag-kiegészítők

 

Kiegészítő vitamin- és ásványianyag-készlettel biztosítható, hogy a kutyák megkapják a szükséges napi táplálékbevitelt.

Nátrium és klorid

 

A nátrium nélkülözhetetlen tápanyag a kutyák számára, és a klorid mellett fontos a szervezet folyadékegyensúlyához.  A kutyaeledelben található jó nátriumforrások közé tartozik a hús, a baromfi, a hal és a tojás. A nátriumot az elkészített állateledelek asztali só formájában is tartalmazhatják (az összetevők panelen néha sóként szerepelnek), az íz javítása érdekében.

 

Különféle cukrok

 

A „különféle cukrok” kifejezés egy kategórialeírás, amely utalhat szacharózra (nádcukor, közismert nevén asztali cukor), fruktózra és glükózra, amelyek mindegyike a gyümölcsben, zöldségben és gabonafélékben előforduló természetes termékek.
Egyes gyártók cukrot adhatnak a száraztápokhoz energiaforrásként. A kutyák a normál emésztés révén könnyen átalakíthatják a cukrot hasznosítható energiává.
A gyártók nagyon kis mennyiségű cukrot is hozzáadhatnak a főzési folyamat elősegítésére. Ha a cukrot hússal együtt sütjük, az a hús barnulását és természetes cukrok termelődését eredményezi (ugyanúgy, mint a vasárnapi sült főzésekor), ez kellemes színt és ízletességet biztosít.
Ha az összetevőkben természetesen előforduló cukron kívül cukrot is tartalmazegy kutya száraztáp, a mennyiséget gondosan ellenőrzik, hogy biztosítsák a táplálkozási egyensúlyt és az ízletességet.

Adalékok

 

Az állateledelekben használható adalékanyagok közé tartoznak a vitaminok, aromák, tartósítószerek, antioxidánsok és színezékek. Az állateledelben használt adalékanyagok többségét élelmiszereinkben is felhasználjuk.  

A tartósítószerek  lehetnek mesterségesek vagy természetesek, de mindkét esetben úgy működnek, hogy megakadályozzák az élelmiszer-összetevők megromlását, akárcsak az ételeinkben. Ezért kulcsfontosságú, hogy létezzenek olyan módszerek, amelyek megakadályozzák ezt a romlást, és fenntartják a jó minőségű, tápláló és ízletes ételeket. A szárazeledeleknek még korszerű csomagolással is tartalmazniuk kell általában  tartósítószert az élelmiszer minőségének és biztonságának megőrzése érdekében.

A természetes tartósítószerek, a tokoferol (E-vitamin) és az aszkorbinsav (C-vitamin) a leggyakrabban használt állateledel. Minden mesterséges vagy természetes tartósítószert fel kell tüntetni az élelmiszer címkéjén található összetevők listáján.

Antioxidánsok  Az étrendi antioxidánsok jelentős szerepet játszanak a kutyák hosszú távú egészségében és jólétében. Egyes gyártók biológiai antioxidánsokat, például C- és E-vitamint és szelént adhatnak az állateledelekhez, hogy elősegítsék a jó egészséget és semlegesítsék a szabad gyököket.