Segíthetek?  info@jozsapet.hu

Hízásra hajlamos kutyáknak

Fogyasztó tápok, fogyókúrás, diétás tápok, acsony energiatartalmú tápok kutyáknak kedvezó áron

Nem csak az emberek hajlamosak az elhízásra, hanem kényelmes, szeretett körülmények közt lévő házikedvenceink is.

Ha ez érvényes az Ön kutyájára is, érdemes a fogyást támogató prémium táppal etetni. A megfelelő testsúly eléréséhez, "fogyókúrához". Ezek az eledelek csökkentett zsír, és szénhidrát tartalmúak, a kutya egészségéért.


36termék 136
36termék 136

A kutyák elhízásának megelőzése, fogyókúrája

A fogyás mindenki számára nehéz – két- vagy négylábúnak! A fogyás és a megfelelő kondi azonban évekkel meghosszabbíthatja kutyája életét, és még jobbá teheti azokat a plusz éveket. Erre találták ki a csökkentett energiatartalmú, fogyasztó kutyatápokat.

kutya fogyasztó tápMiért fogyjon le a kutyám?

Még az ideális testtömeg felett néhány kilóval is fennáll annak a veszélye, hogy kutyája súlyos problémáktól fog előbb-utóbb szenvedni. Sajnos, ha egy kutya túlsúlyos vagy elhízott, akkor nem kérdéses, hogy a túlsúly miatt másodlagos állapot alakul ki, hogy milyen hamar és milyen súlyosan, abba a genetikája is beleszól. A túlsúlyhoz kapcsolódó gyakori rendellenességek közül kutyáknál néhány:

 • 2-es típusú diabétesz
 • szívbetegség
 • osteoarthritis (ízületi gyulladás)
 • fokozott ízületi sérülések gyakorisága
 • magas vérnyomás

A túlsúlyos és elhízott kutyák élete általában rövidebb, mint fittebb, normál súlyú társaiké. Az elhízott kutyák általában kevésbé aktívak fizikailag, és kevésbé energikusak és játékosabbak. Hajlamosak többet feküdni, így könnyebb figyelmen kívül hagyni a betegség korai jeleit, mivel letargiájukat normális lustaságuknak tulajdoníthatjuk.

A kutyák az inaktivitás miatt izomvesztést is tapasztalhatnak, ami még nagyobb kihívást jelenthet számukra a mozgásban. Jó bizonyíték van arra, hogy az egészséges testsúlyú kutyák lényegesen tovább élnek, mint a túlsúlyos kutyák.

fogyókúrás kutyatápHogyan kezdjek el egy súlycsökkentő programot a kutyámnál?

Elméletileg a fogyás elég egyszerűnek tűnik: kevesebb kalóriát bevinni, plusz több kalóriát kivenni, fogyással egyenlő. Sajnos ez nem ilyen egyszerű. Soha ne vegye fel kutyáját diétáztassa kutyáját állatorvosi ellenőrzések nélkül.

Lehetséges, hogy egy mögöttes egészségügyi állapot okozza vagy hozzájárul kutyája túlsúlyához. A súlygyarapodással járó gyakori betegségek közé tartozik a hypothyreosis és a hyperadrenocorticism (Cushing-kór). Ezeket a betegségeket, másokkal együtt, ki kell zárni, mint lehetséges okokat, melyek hozzájárulhatnak kutyája súlyproblémájához, mielőtt elkezdené a diétát.

Állatorvosa általában fizikális vizsgálatot, táplálkozási értékelést végez, és vérvizsgálatot javasol, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincs akadálya kedvence fogyásának.

Mitől különlegesek az állatgyógyászati ​​fogyókúrák?

Számos lehetőség áll rendelkezésre állatgyógyászati ​​terápiás testsúlycsökkentő eledelre kutyája számára, beleértve a száraz, nedves és különböző ízeket. Ezeket a súlycsökkentő élelmiszereket a kalória korlátozására tervezték. Mindegyik kissé különbözik, és néhányat más állapotokkal (pl. hólyagkövek megelőzése) való egyidejű alkalmazásra szántak. Általában a legfontosabb jellemzők a következők:

 • Alacsonyabb energiasűrűség : A testsúlycsökkentő diéták általában kevesebb kalóriát tartalmaznak csészénként vagy 100 grammonként, így kedvence még mindig megfelelő mennyiségű táplálékot kaphat, de kevesebb kalóriát kap.
 • Magasabb fehérjetartalom : Megőrzi a sovány izomzatot, és még akkor is kielégíti a fehérjeszükségletet, ha a kutya kevesebb kalóriát etet.
 • Magasabb rosttartalom : nagy mennyiségben növeli az étrendet, ami segít a jóllakottság érzetében.
 • Alacsonyabb zsírtartalom : az energiasűrűség csökkentésére.
 • Magasabb vitamin- és ásványianyag-koncentráció : A kutyája alapvető tápanyagok bevitele korrelál a tápanyagban lévő tápanyagok mennyiségével és azzal, hogy kutyája mennyit eszik. A célzott állatgyógyászati ​​terápiás súlycsökkentő eledelek nagyobb tápanyagkoncentrációt tartalmaznak, így kutyája akkor is kielégíti igényeit, ha csökkentett mennyiségű kalóriát etet.

Egy másik típusú súlycsökkentő táplálékot olyan speciális tápanyagokkal állítottak össze, amelyek elősegítik a fokozott anyagcserét, ami segít a kutyáknak a gyorsabb kalóriák elégetésében. Állatorvosa tud tanácsot adni kutyája adott helyzetének megfelelő testsúlycsökkentő táplálékról. Ha az első megközelítés nem jár sikerrel, akkor egy másik súlycsökkentő ételt kell kipróbálni.

Mi a helyzet a vény nélkül kapható (OTC) súlycsökkentő élelmiszerekkel – kipróbálhatom előbb valamelyiket?

Valójában nincs OTC testsúlycsökkentő eledel kutyáknak (vagy macskáknak). Azok az állatkereskedésekben vagy más kiskereskedőkben található élelmiszerek, amelyek címkéjén tömegre vonatkozó állítás szerepel, továbbra is felnőttek fenntartó étrendjének minősülnek, és nem szabad kalóriakorlátozott módon etetni őket; ez tápanyaghiányhoz vezethet.

Mennyit kell etetnem a kutyámat a fogyás elősegítése érdekében?

Az állatorvosi csapat kiszámítja a kutyájának a fogyáshoz szükséges kalóriák számát. Számos különböző egyenlet létezik, és fontos megjegyezni, hogy ezek a számítások egy átlagos kutyára vonatkoznak. Lehet, hogy kutyájának kevesebb vagy több kalóriára van szüksége a fogyáshoz. Elengedhetetlen, hogy konzultáljon állatorvosi csapatával, miután elkezdte kutyája súlycsökkentő tervét, hogy biztosítsa a megfelelő kalóriaszámot. A kezdeti szám gyakran csak egy kiindulási pont, és idővel módosítani kell.

"Az állatorvosi csapata kiszámítja a kutyájának a fogyáshoz szükséges kalóriák számát."

Előfordulhat, hogy állatorvosa először készítsen egy étkezési naplót. Ez egy írásos napló mindenről, ami a kutyája szájába kerül néhány napig. Állatorvosa ezután meghatározhatja kutyája aktuális kalóriabevitelét, és alacsonyabb mennyiséggel kezdheti meg a fogyás tervet. A táplálékadag (a napi takarmány mennyisége) a felírt súlycsökkentő tápláléktól függ, mivel mindegyiknek más az energiasűrűsége. Ez az egyik oka annak, hogy miért ne váltson a súlycsökkentő élelmiszerek között anélkül, hogy az állatorvosi csapata először ellenőrizné a matematikát.

Ideális esetben az állatorvos a táplálék mennyiségét grammban adja meg naponta, szemben a csészékkel vagy dobozokkal. A mérőpohár használata az élelmiszerek lemérésére nem pontos, és nagyon könnyű a túl- vagy aluletetést. A konyhai grammmérleg használata az előnyben részesített módszer, mert sokkal pontosabb és könnyebb beállítást tesz lehetővé. Például a napi 150 grammról napi 135 grammra való átállítás egyszerű egy konyhai grammmérleggel, de a napi 1 1/2 csésze és 1 1/3 csésze közötti pontos beállítás attól függ, hány csésze kávét. volt már!

Milyen gyorsan mutassam be kutyámnak az új súlycsökkentő tápot?

Amikor új étrendet vezet be kutyájának, számítson rá egy kis időre az átállásra. Azon kutyák számára, akik válogatósak, vagy akiknek a múltban GI-zavara volt, lassabb, körülbelül három hétig tartó átállás javasolt. Először is kínáljon fel kis mennyiségű új ételt egy külön tálban. Miután kutyája megeszi az új tápot, vegye figyelembe a javasolt átállási útmutatót:

 • 1. lépés: Keverje össze az új élelmiszer 25%-át a régi élelmiszer 75%-ával.
 • 2. lépés: Keverje össze az új élelmiszer 50%-át a régi élelmiszer 50%-ával.
 • 3. lépés: Keverje össze az új élelmiszer 75%-át a régi élelmiszer 25%-ával.
 • 4. lépés: Adja meg az új élelmiszer 100%-át.

Mindegyik lépés két-három napig tart, de lehet gyorsabban vagy lassabban is, attól függően, hogy a kutyája milyen jól teljesít. Azoknál a kutyáknál, amelyek különféle táplálékoknak és állagoknak voltak kitéve, és akiknél nem fordult elő GI-zavar az új táplálék miatt, a gyorsabb átállás megfelelő lehet.

Ha kutyája nem hajlandó megenni az új étrendet, vagy ha bármilyen aggálya van a kezdeti bevezetési időszakban, ne habozzon tanácsért fordulni az állatorvosi klinikához. Javasolhatnak néhány stratégiát az ízletesség fokozására, mint például az étel felmelegítése, ízesítőanyag, például FortiFlora® (probiotikum ízfokozóval), kis mennyiségű csirke- vagy marhahúsleves hozzáadása vagy omega-3 zsírsav-kiegészítés. Fontos, hogy beszéljen állatorvosi csapatával, mielőtt ezeket a dolgokat megtenné, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy biztonságosak (ha kutyájának egyéb egészségügyi állapota van), és hogy a fogyásterv figyelembe vegye az ezekből a termékekből származó kalóriákat.

Etethetek még finomságokat?

Igen! A súlycsökkentő terv nem azt jelenti, hogy meg kell szabadulni a finomságoktól, de azt igen, hogy meg kell változtatnod a csemegék etetésének módját , és azt, hogy mit  etetsz finomságként. A finomságokból származó kalóriákat figyelembe kell venni kutyája súlycsökkentési tervében. Egy tipikus szabály az, hogy a kalória 10%-a származhat finomságokból, és 90%-ának az élelmiszerekből kell származnia. Tehát, ha kutyájának 600 kalóriára van szüksége, akkor 60 származhat a finomságokból, 540 pedig a táplálékból.

A kutyacsemege kalóriatartalma nagyon eltérő lehet, ezért mindenképpen ellenőrizze a csemegecsomagok címkéjét. Vagy vegye fontolóra, hogy megkéri az állatorvosi csapatot olyan csemege lehetőségre, amely párosul a súlycsökkentő táplálékkal. Állatorvosi csapata segíthet a csemege-költségvetés megtervezésében, így pontosan tudja, hogy az egyes csemegefajtákból mennyit adhat naponta anélkül, hogy túllépné a 10%-os szabályt.

Hogyan érhetem el, hogy a kutyám többet fogyjon edzéssel?

Mielőtt bármilyen változtatást végezne kutyája fizikai aktivitásában, beszéljen állatorvosával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az aktivitási szint megváltoztatása biztonságos. Előfordulhat, hogy a kórosan elhízott kutyák nem tudnak több mozgást elviselni, amíg el nem kezdenek fogyni.

Ha az aktivitás növelése biztonságosnak tekinthető, az első dolog, amit tehet, az az, hogy növelje napi séta intenzitását és hosszát. Kevés kutya természetes módon sétál olyan ütemben, amely a tartós aerob tevékenységhez és a fogyáshoz szükséges emelt pulzusszámot generálja. A kutyáikkal sétáló emberek megfigyelései alapján az átlagos tempó mérföldenként 20-25 perc (12-15 perc kilométerenként), ami egy séta. Gyakran szünetet tartanak (átlagosan egy-két percenként), hogy lehetővé tegyék kutyájuknak egy érdekes tárgy szagát vagy területet. A fogyásért sétálni egészen más, mint az élvezetért. Törekedjen a napi, lendületes, 30 perces sétára. Ilyen séta közben néhány percen belül enyhe izzadságba kell törnie. A kutyája egészséges sétálóprogramjának kidolgozásával kapcsolatos részletekért lásd a „Kutya sétáltatása a fogyásért” című tájékoztatót.

További tippek, hogy kutyáját többet gyakoroljon:

 • Mozgassa az etetőtálat az emeletre vagy lefelé, és gyakran változtassa a helyét, így a kutyának mindig sétálnia kell, hogy elérje az edényt. A kutyák okosak, és ha az etetőtál felfelé költözik, ők is felmennek az emeletre.
 • Tápláld meg kutyádat egy csemegelabdával, puzzle-etetővel vagy más interaktív etetővel, hogy lelassítsd az evést, és segíts neki jóllakottabbnak érezni.
 • Használjon játékokat, labdákat, lézermutatókat, nyikorgó játékokat vagy botokat, hogy ösztönözze az üldözést vagy az elhozást. Próbáljon meg játszani a kutyájával legalább tíz-tizenöt percig, naponta kétszer. Egyes játékok véletlenszerűen mozognak, és olyan hangokat adnak ki, amelyek érdekesek lehetnek a kutyája számára. Sok kutya számára fontos a változatosság, és ami ma izgalmas vagy érdekes, az holnap unalmas lehet.
 • Fontolja meg, hogy kérjen beutalót egy állatorvosi rehabilitációs szakemberhez. A rehabilitációs szolgáltatások magukban foglalhatnak olyan dolgokat, mint a víz alatti futópad és a száraz mozgási gyakorlatok, amelyeket otthon is meg lehet tanítani.

Hogyan vehetem el a kutyám kedvét attól, hogy több élelemért könyörögjön?

Nehéz lehet elkerülni, hogy kutyája könyörögjön, különösen, ha ez kora reggel vagy saját étkezés közben történik. Ne feledje, hogy az új szokások kialakítása időbe telik, és ha a kutyákat koldulásért jutalmazzák, az csak még több koldulásra készteti őket. Íme néhány tipp a kolduló viselkedés kezelésére:

 • Használjon automata etetőt, hogy a kutyája megtanulja az etetőt könyörögni, és ne Ön.
 • Használjon automatikus etetőt, amellyel szabályozhatja az adagonként kijövő táplálék mennyiségét, vagy olyan okoseszközt, amely rögzíti kutyája táplálékfelvételét.
 • Néha félreértelmezzük a figyelemfelkeltő viselkedést ételkönyörgésként. Ahelyett, hogy táplálékkal jutalmaznád, hívd fel kutyád figyelmét simogatással, fogmosással, játékkal vagy sétálással.
 • Állítsa be az étkezések méretét és gyakoriságát. A kutatások nem meggyőzőek: egyes tanulmányok szerint a kisebb, gyakoribb étkezések jobbak a jóllakottság szempontjából (eltévesztik a kutyákat, hogy többet kapnak), míg más tanulmányok szerint a kevesebb, nagyobb étkezés jobb hatással van a jóllakottságra. Egy módszer jobban működhet a kutyájának (és az ütemtervének). Az a fontos, hogy minden nap megfeleljen a teljes ételmennyiségnek.
 • Étel helyett kínáljon friss vizet. Ha kutyája az üres etetőtálat nézi, egy ital hideg, friss víz kielégítheti a vágyát.
 • Használjon alacsonyabb kalóriatartalmú finomságokat vagy gyümölcsöket és zöldségeket jutalomként a magasabb kalóriatartalmú termékek helyett. Ez lehetővé teszi, hogy a nap folyamán nagyobb mennyiségű harapnivalót adjon kutyájának, ahelyett, hogy a teljes 10%-os csemege-költségvetést egy vagy két finomságra használná fel.
 • Tedd a kutyádat a ládába vagy egy másik szobába, miközben saját ételeidet eszed, hogy elkerüld a tányérodról a megosztás kísértését.

Több kutyám is van, de csak egy túlsúlyos. Mit kellene tennem?

A másik kutyája táplálkozási szükségleteitől függően előfordulhat, hogy ugyanazt a táplálékot etetheti, mivel sok testsúlycsökkentő eledel alkalmas felnőtt kutyák fenntartására is. Ha a második kutyának nem kell fogynia, akkor nagyobb adaggal eteti. Kérhet állatorvosi csapatától a megfelelő táplálékadagot.

Még ha ugyanazt az ételt etetik is, elengedhetetlen, hogy kutyái ne étkezzenek, és ne lopjanak egymástól, mivel ez további kalóriákat adhat hozzá. Néhány ötlet ennek elkészítéséhez:

 • Adja meg a kutyákat meghatározott ételekkel a nap folyamán, és kövesse nyomon az étkezési időt. Távolítson el minden ételmaradékot a kijelölt étkezési idő után.
 • A kutyákat külön helyen etesd. Adja meg a túlsúlyos kutyát az egyik szobában, míg a másik kutyát máshol. Hagyja őket enni egy meghatározott ideig, általában 15-30 percig, majd távolítson el minden el nem fogyasztott ételt a következő etetésig.
 • Soha ne hagyja ki az ételt, amíg távol van. Nem tudod szabályozni, hogy ki mit eszik, amikor távol vagy.

Milyen gyakran kell ellenőriztetni a kutyám fejlődését?

Miután elindított egy testsúlycsökkentő programot a kutyája számára, az állatorvos irányítása és utasítása mellett kritikus fontosságú annak meghatározása, hogy az előírt terv működik-e. A működő terv azt jelenti, hogy a kutyája az előírt étrendet az előírt mennyiségben eszi, nem kap fel nem számolt kalóriákat, nincsenek mellékhatásai, például hányás vagy hasmenés, és megfelelően fogy. Kutyáját az étrendi terv megkezdését követő egy héten belül újra kell értékelni – még akkor is, ha jelenleg még átáll az új eleségre.

"A kutyáját az étrendi terv elindítását követő egy héten belül újra kell értékelni – még akkor is, ha jelenleg még átáll az új tápra."

Miután kutyája teljesen átállt az új táplálékra, egy-két héten belül újabb vizsgálatot kell végezni, hogy az állatorvosi csoport gondoskodhasson az etetés megfelelő mennyiségéről. Ezt követően a kutyáját legalább kéthetente le kell mérni, amíg el nem éri a célsúlyt. Állatorvosa megengedheti, hogy otthon lemérje a kutyáját, ha rendelkezik pontos mérleggel, és jelentse a súlyokat. Ebben az esetben is be kell vinnie kutyáját a klinikára havonta egyszer, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az otthoni skálán pontos mérést kap.

Mennyi ideig kell a kutyámnak diétáznia?

Minden kutya egyéniség, és szükség lehet az ajánlott étrend vagy rutin módosítására, ami meghosszabbíthatja a súlycsökkentési terv időtartamát. Bár a fogyás a cél, a gyors fogyás nem jó, mert sovány izomvesztéshez vezethet. Ideális esetben a kutyáknak hetente kezdeti testtömegük 1-2%-át kellene elveszíteniük, a kórosan elhízott kutyáknál pedig a 0,5%-hoz közelebbi érték is elérhető.

Az az idő, amíg a kutyája eléri célsúlyát, néhány tényezőtől függ:

 • milyen gyorsan fogadják el az új étrendi tervet;
 • a fogyás mértéke (pl. 1% elvesztése kétszer annyi hetet vesz igénybe, mint 2%); és
 • a leadandó súly teljes mennyisége.

A legtöbb kutya számára a sikeres fogyás titkos összetevője az elkötelezett, elkötelezett családja és az állatorvosi csapat közötti erős partnerség.