Segíthetek?  info@jozsapet.hu

Kölyök, baby

Száraz táp kistestű kölyök kutyák számára.

Legjobb eledel kiskutyáknak

A kis fajtájú kölyökkutyák, gondos táplálást igényelnek a hipoglikémia nevű állapot megelőzése érdekében. A hipoglikémia az alacsony vércukorszintet jelenti. Minél kisebb egy kutyus, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki nála ez az állapot kölyökkorban, amennyiben nem, vagy rosszul eszik. Ennek elkerülése érdekében náluk különösen ajánlott kölyök korban, úgy 4-6 hónapos korig a napi háromszori evés, amennyiben ezt a gazdi meg tudja oldani.

A kicsi kutyák sok szempontból különböznek a nagyobb társaiktól, kezdve a táplálkozási szükségleteikkel. Kis méretük ellenére arányaiban több kalóriára lehet szükségük intenzívebb anyagcseréjüknek köszönhetően.

Mi a legjobb táp kistermetű kölyökkutya számára?

 • A kölyökkutyákat kölyöktáppal kell etetni a amíg el nem érik a csontváz teljes érettségét. Kistestű és mini fajta kutyáknál ez általában 9 és 10 hónapos kor között érhető el. 
 • A kistestű kölykök számára kialakított kutyatápoknak magasabb energia- és tápanyagsűrűségűeknek kell lenniük, és könnyen emészthető és elérhető összetevőket kell tartalmazniuk. A kutyatáp mérete és alakja jellemzően kis állkapocs és fogak számára készült. 
 • Felnőtt, fenntartó étrend kölyökkutyáknak nem ajánlott. 
 • A nedves vagy száraz táplálék etetése a tulajdonos preferenciája: A friss víznek szabadon elérhetőnek kell lennie a kölyökkutya számára. 
  • A száraztápok kalóriadúsabbak, mint a több vizet tartalmazó nedves eledelek.  

  • A száraztápok fogászati ​​előnyökkel is járhatnak, mivel koptató hatásúak és segítenek eltávolítani a lepedéket. Néhány kistestű kutya hajlamos fogászati ​​vagy szájüregi problémákra. 


70termék
 
70termék

A kölyökkutya etetése: Az első év

 • 6-12 hetes kistestű kutya etetése: A növekvő kölyköket kölyökkutya-eledellel kell etetni, amelyet kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy megfeleljen a normál fejlődéshez szükséges tápanyagszükségleteknek . Ha felnőtt táplálékot etet, megfosztja kutyáját a fontos tápanyagoktól. Napi négy etetés általában elegendő a táplálkozási igények kielégítésére. 
 • 3-6 hónapos kistestű kutya etetése: Valamikor ebben az időszakban csökkentse az etetést napi négyről háromra. A kölyökkutya 12 hetes korára elveszíti babakutya pocakját.
 • 6-12 hónapos: Kezdje el az etetést naponta kétszer. Az ivartalanítás enyhén csökkenti az energiaszükségletet; az eljárás után váltson át tápanyagban gazdag kölyökkutyaeledelről felnőtt fenntartó tápra . A kis fajták 7-9 hónapos korukban válthatnak; nagyobb fajták 12, 13, sőt 14 hónaposan. 
 • 1 éves kor után: A legtöbb gazdi felnőtt kutyát etet napi két fél adaggal.

Mennyi ételt adjak a kutyusomnak?

Van egy mondás a kutyaetetésben: A kutyára figyelj, ne az ételre . Az adagok méretét a test állapota határozza meg, nem az elfogyasztott vagy a tálban hagyott mennyiség. Az adagok mérete az egyéni anyagcserétől és testtípustól függ, a táplálkozási igények pedig kutyánként eltérőek. Ha kiskutyája időnként kihagy egy étkezést vagy válogat az ennivalóból, ne aggódjon. Ez azt jelentheti, hogy készen áll az etetés megszüntetésére, vagy azt, hogy túl sokat adott neki, ebben az esetben egyszerűen csökkentse a  mennyiséget.

Milyen gyakran etessem a kiskutyámat?

Az emberi csecsemőkhöz hasonlóan a kölyökkutyáknak is napi sok kis étkezésre van szükségük, olyan táplálékból, amelyet speciális táplálkozási igényeiknek megfelelően alakítottak ki. A legtöbb, de nem minden kutya gyorsan befejezi az étkezést. A válogatós szokások elkerülése érdekében rendszeres időközönként, rendszeres mennyiségben etessen, és ne hagyja az ételt 10-20 percnél tovább.

 

Megéri drága kölyöktápot venni?

A prémium kutyaeledel nagyobb tápanyag-sűrűséggel rendelkezik, így kevesebbet etethet kutyájával, hogy ugyanazt az eredményt érje el. Ezenkívül a prémium élelmiszerek stabil összetevőprofillal rendelkeznek; az akciós márkák összetétele tételenként változhat.

A nagy kutyaeledel-gyártó cégek nagymértékben fektetnek be a termékfejlesztésbe és a kutatásba, és folyamatosan frissítik a receptúrákat, hogy lépést tarthassanak versenytársaikkal. Ez azt jelenti, hogy a prémium takarmányozással a kutyatáplálkozás élvonalába kerül.

Száraz étel, nedves étel, vagy mindkettő?

Számos állateledel-gyártó cég dolgozott együtt kutyatáplálkozási tudósokkal, hogy speciális tápszereket dolgozzanak ki mind a nagy, mind a kis fajta kölykök számára.

 • A konzerveket  a legdrágább etetni, de kutyák általában a konzerveket találják a legízletesebbnek. 
 • A száraztápot etetni a leggazdaságosabb, és a prémium, szuperprémium kutyatápk teljes és kiegyensúlyozott étrendet kínálnak minden méretű és korú kutya számára. 

Táplálék nagy és kiskutyáknak

Különbségek vannak a kis és nagy fajtájú kutyák táplálékszükséglete között , és ez különösen igaz a kölyökkutyákra. A 20 kilónál kisebb súlyú felnőtt kutyák kistestű kutyáknak minősülnek. Ezek a kölykök gyorsan nőnek, és 9 hónapos korukra elérhetik a felnőttkort. A nagytestű kölykök (20 font és feljebb) lassabban nőnek – 15-24 hónapig tart, amíg elérik a teljes méretet és érettséget.

Figyelje kiskutya súlyát és növekedését

 • Növekedési és súlydiagramok állnak rendelkezésre nyomtatott és online formában. Hetente mérje meg a kölyökkutyát, és jegyezze fel fejlődését, összehasonlítva a fajtának megfelelő súlytáblázatokkal. Állítsa be a táplálékfelvételét az átlagos növekedési ütem eléréséhez.
 • Könnyű lemérni egy kutyát , még egy ficánkoló kiskutyát is. Csak mérd meg magad, majd mérd meg magad a kiskutyát tartva. Vonjuk le a különbséget – ez a kölyökkutya súlya. Voálá!
 • Ne aggódjon néhány dkg miatt; még fajtákon belül sincs két pontosan egyforma felépítésű kutya.
 • A túl nagy súlyú fiatal kutyánál azonban megnő az ortopédiai problémák kockázata az éretlen ízületekre nehezedő stressz miatt. Az elhízás cukorbetegséghez , szív- és egyéb szervek betegségeihez, valamint általános letargiához is vezethet .

A kutyusom könyörög! Adjak neki ételt vagy asztali maradékot?

A kolduló kutya könyörgő tekintete ellenállhatatlan lehet. Ez nem véletlen. Az emberrel való hosszú kapcsolata során a kutya ravasz módszereket fejlesztett ki, hogy kihasználja azt az emberi szokást, hogy az ételt a szeretettel társítja. A történelem előtti időkben a félig háziasított szemfogak először tenyésztették az embert táplálékként. Ahogy a két faj közeledett egymáshoz, a kutyák módosították a kolduló viselkedésüket, hogy maximalizálják az eredményeket: Minél szánalmasabbnak tűnt egy kutya, annál több étel került az útjába. A kutyák azóta ezt a megközelítést alacsony kockázatú, magas jutalommal járó vadászati ​​technikává finomították.

De ne tévessze meg: a koldulás nem érzelmi válság vagy a szeretete próbája. Ezt nevezik a tudósok evolúciós túlélési stratégiának, vagy mi, többiek, átverésnek. Ha hagyja, hogy kutyája ellágyítsa Önt a túletetés miatt, az káros vagy akár végzetes következményekkel járhat.