Segíthetek?  info@jozsapet.hu

Kistestű kutyáknak

Száraz tápok,kistestű kutyafajták számára, kölyök, fiatal, felnőtt, és idős kutyáknak, speciális tápok, nagy mozgásigényű kutyáknak, kedvenc ebeknek...

Mivel etessem a kistestű kutyámat?

Lehet, hogy kicsik, de a kistestű kutyáknak sok energiára van szükségük.

Táplálkozási problémák kistestű kutyák etetése során

  • A kistestű kutyáknál nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki bizonyos egészségügyi problémák, beleértve az elhízást, a fogászati ​​problémákat, valamint a bőr- és szőrzetproblémákat. Hogy megelőzze ezeket a problémákat, mielőtt azok elkezdődnének, válasszon jó minőségű, egészséges összetevőket tartalmazó kutyatápot.
  • A kis kutyáknak kicsi a szájuk. Ügyeljen arra, hogy a rágcsálnivalójuk ne legyen túl nagy ahhoz, hogy kényelmesen elrágja.

 

 

Nem szabad elfelejteni, hogy bármilyen kis cuki öleb van a kezünkben, attól még ő is kutya, ugyanolyan vagy gyakran erősebb személyiséggel, akarattal rendelkeznek, mint nagytestű társaik.

Gyakori probléma például kis testű kutyáknál az evéssel kapcsolatos elkényeztetés.
Kistestű kutyusunk hamar felismeri, hogy a gazdi fél, hogy "éhenhal" a kis öleb, ezért, ha nem eszi meg, ami a tálban van, gyorsan ki tud csikarni finomabb falatokat is (amik sajnos egyeltalán nem biztos, hogy egészségesek). Következetesnek kell lenni, még a féltett kis szőrcsomók esetén is. Ha megfelelő, jó minőségű az eledel, akkor csupán kényelemből, uralkodni vágyásból ne hagyjuk a kiskutyánknak, hogy ő döntsön az evésről. Ha nem eszi meg pár perc alatt, amit kapott, vegyük el előle, majd pár óra múlva kínáljuk fel újra.

Ijesztő lehet, hogy már pár órás éhség után is hajlamosabbak a kistestű kutyák a nyálkás hányásra a felgyűlt gyomorsav miatt, azonban ez alap esetben nem okoz további gondot, miután végre hajlandó enni az eb. Ha többször megismétlődik, akkor kérje ki állatorvos tanácsát!

Nem! Nem kínzás, ha pár órán keresztül hagyjuk "éhezni" a kis kutyát annak érdekében, hogy ne elkényeztetett öleb, hanem jó kedélyű társ váljon belőle, aki örömmel eszi meg a vacsorát.

Picik, aranyosak és ezt tudják is magukról az ölebek!
Ez mit is jelent? Azt, hogy rendkívüli intelligenciájuknak köszönhetően a kistestű kutyusok hamar rájönnek, hogy tudják kihasználni cuki, törékeny kinézetüket. A kistestű kutyusoknak hajlamosak vagyunk sokkal többet megengedni, mint nagyobb társaiknak. Ez azonban végső soron nem jó sem a kutyának, sem a Gazdinak. A távollét miatti ugatás, a hiszti az állatorvosnál vagy a kutyakozmetikusnál, a válogatósság nem éppen előnyös tulajdonságok. Szerencsére, ha megtörténik a felismerés, orvosolhatóak ezek a problémák és kiegyensúlyozottabb kutya-gazdi kapcsolat, boldogabb együtt élés alakulhat ki pici odafigyeléssel.

Miben különbözik a kistestű kutyák etetése, táplálása nagyobb társaiktól?


A kicsi kutyák sok szempontból különböznek a nagyobb társaiktól, kezdve a táplálkozási szükségleteikkel. Kis méretük ellenére arányaiban több kalóriára lehet szükségük intenzívebb anyagcseréjüknek köszönhetően.

A kutyák általában sokféle tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot igényelnek. A kutyák, a közhiedelemmel ellentétben, nem szigorúan húsevők. A teljes és kiegyensúlyozott étrendhez gabonára, gyümölcsre és zöldségre, valamint húsra is szükségük van. A legtöbb teljesértékű prémium vagy szuperprémium kutyatáp tartalmazza mindezeket.

Bizonyos fajtáknak lehetnek sajátos táplálkozási problémái. Beszéljen állatorvosával a kutyájáról, hogy lássa, vannak-e olyan táplálkozási kockázatok, amelyekről a fajta, az életkor vagy a meglévő egészségügyi problémák alapján tudnia kell.Legjobb eledel kiskutyáknak

 

A kis fajtájú kölyökkutyák, gondos táplálást igényelnek a hipoglikémia nevű állapot megelőzése érdekében. A hipoglikémia az alacsony vércukorszintet jelenti. Minél kisebb egy kutyus, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki nála ez az állapot kölyökkorban, amennyiben nem, vagy rosszul eszik. Ennek elkerülése érdekében náluk különösen ajánlott kölyök korban, úgy 4-6 hónapos korig a napi háromszori evés, amennyiben ezt a gazdi meg tudja oldani.

A hipoglikémia tünetei kutyákon:

Gyengeség
Letargia
Izomremegés
A legtöbb teljes és kiegyensúlyozott kölyökkutya táp megfelelő mennyiségű tápanyagot tartalmaz a kistestű kutyák számára, így nem alakul ki ez az állapot.A legjobb kutyatáp kistestű felnőtt kutyának


A kis fajtájú felnőtt kutyáknak több kalóriára van szükségük, mint a nagyméretű kutyáknak, és kisebb adagokra, ezért általában a kifejezetten a kis fajták számára készített étrend a legjobb.

Bár a kistestű kutyáknak arányaiban több kalóriára lehet szükségük, mint a nagyobb kutyáknak, ez nem jelenti azt, hogy a tulajdonosoknak túl kellene etetni őket. A kutyák táplálkozásával kapcsolatos egyik legnagyobb probléma az elhízás. Az elhízott kutyák hajlamosabbak a különféle egészségügyi problémákra, és becslések szerint az elhízás akár két évet is elveszít kutyáink életéből.

Elhízással járó betegségek kutyáknál (a teljesség igénye nélkül):

Osteoarthritis
Magas vérnyomás
2-es típusú diabétesz
Szív- és légzőszervi betegségek
Daganat hajlam
Vesebetegség
Mit egyen idős korban a kistestű kutya?A kis fajtájú kutyák általában hosszabb ideig élnek, mint a nagy fajtájú kutyák. Érdemes megfontolni 7 illetve 11 éves kor felett a senior eledelekre való áttérést, hogy kövessük a kutya megváltozott tápanyagigényét. Az idősebb, kistestű kutyáknál olyan egészségügyi problémák alakulhatnak ki, amelyek speciális étrendi korlátozásokat vagy étrendet igényelnek. Ennek eldöntését, indokolt esetben bízza állatorvosára.